full screen background image

10 octombrie – Pentru dimineți frumoase

Cum a fost trezirea de dimineață? Pentru dumneavoastră și pentru mai tinerii familiei? Cei care uneori ne dau bătăi de cap tocmai când ne dorim să începem ziua cu dreptul. “Mai dorm un pic… Mi-e somn… Pot să nu merg azi la școală?” Sau alte replici ce nu fac decât să vă irite nițel, căci știți că ele înseamnă minute întârziate la serviciu sau kilometri pe oră în plus, în drumul spre lucru.

Lupta cu timpul începe chiar de la primele ore ale dimineții și chiar din primii ani de viață. Dar în problema aceasta, v-o spun cu mâna pe inimă, cei mici sunt chiar nevinovați. Căci se datorează faptului că ei nu înțeleg atât de bine sensul timpului ca noi, adulții. Cu toate acestea, chiar dacă nu putem să-i învățăm atât de ușor sensul lui, putem însă să-i ajutăm să se încadreze mai bine în reperele temporale pe care ni le dorim. Pentru ca trezirea de dimineață să nu mai fie un stres pentru toți ai familiei. Căci sunt studii care arată că certurile de dimineață îngreunează munca părinților de peste zi și crește riscul unui accident la locul de muncă. Ceea ce nu vă doriți, desigur. Așa cum este sigur și faptul că nu vă doriți să-l duceți pe cel mic cu lacrimi în ochi la școală, eventual fără să fi mâncat de dimineață sau cu ochii doar pe jumătate deschiși, ca în jocul copilăriei noastre și poate a unora dintre copiii de azi, “Baba Oarba”.

În cazul în care sunteți interesați de gestionarea mai bună a dimineților somnoroase, n-ar fi rău să vă organizați mai bine, încă de la ceas de seară. Cu toate cele ce se pot rezolva anticipat: hainele pentru școală (a căror alegere în lipsa uniformei a devenit o mare problemă – și nu doar în cazul micilor domnișoare), verificarea ghiozdanului – cu părintele de-a dreapta copilului cât e mic, gustarea pe care și-o dorește la școală și chiar alegerea micului dejun…

Desigur, televizorul nu e indicat a fi deșteptătorul copilului și cel în prezența căruia ia masa. El poate fi eventual o răsplată de 5 minute, în cazul în care a fost gata la timp. Iar dacă micul iubitor al somnului de dimineață încearcă prin lacrimi să vă impresioneze, încercați să vă abțineți de la comentarii. Chiar și cele negative îl pot încuraja să-și mențină comportamentul. Mențineți aceleași reguli în fiecare dimineață, cu calm. Iar dacă vă veți concentra pe ceea ce a făcut bun de dimineață și-l veți aprecia, s-ar putea să nu mai fie nevoie în diminețile următoare de batiste pentru lacrimi.

În cazul copilului meu, destul de interesant, nivelul hărniciei de dimineață a scăzut direct proporțional cu creșterea în vârstă. Dar am găsit metode pentru a pleca amândoi zâmbind spre școală. Îi dau trezirea cu 2 minute mai devreme decât trebuie să se ridice din pat. Căci știu că prima lui replică este “Mai stau 2 minute”. Și, uite așa, suntem punctuali. Iar activitățile de dimineață nu se fac cu ochii la Violeta sau alte personaje Disney. Ci pe ritmuri de muzică din difuzoarele radioului ce transmite programele Viva Fm. Dimineți frumoase să aveți! Alimentate și cu doze de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar