Secretarul general al PDL, senatorul sucevean Gheorghe Flutur, susţine că, sub guvernarea USL, prețurile la energie riscă să devină insuportabile pentru majoritatea românilor.
“Sub guvernarea USL, factura la gaze s-a scumpit cu 5% la consumatorii casnici şi cu peste 21% la consumatorii industriali până în prezent. Prețul la gaze a crescut prima oară sub guvernarea USL la 15 septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei non-casnici, urmate de alte scumpiri, pentru consumatorii industriali, cu 5% de la 1 februarie 2013 si apoi încă 5% de la de la 1 aprilie 2013.”, spune Flutur.
“USL nu se oprește aici si vor urma noi și noi valuri de scumpiri:
– de la 1 iulie 2013, cu 8% pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru cei industriali
– de la 1 octombrie 2013, cu 2% pentru consumatorii casnici și cu 3% pentru cei industriali
– în anul 2014, gazele se vor scumpi cu încă 18% pentru consumatorii industriali și cu 10% pentru cei casnici.
– în următorii 4 ani, consumatorii casnici vor resimți 16 noi valuri de scumpiri, cu 12% in fiecare an, conform calendarului de liberalizare.”, a adăugat Gheorghe Flutur.
Liderul PDL arată că, sub guvernarea USL, factura la energie electrică s-a scumpit cu peste 15% la consumatorii casnici şi cu peste 13% la consumatorii industriali şi că măsurile luate de USL vor afecta crunt cetățenii și firmele, în condițiile scăderii nivelului de trai şi a puterii de cumpărare.
În aceste condiţii, PDL, prin vocea lui Gheorghe Flutur, solicită:
1. Eliminarea prețurilor discriminatorii aplicate capitalului autohton și celui străin.
2. Renegocierea prețurilor reglementate în condițiile nerealizării creșterii economice stabilite și a creșterii deficitului bugetar, în condițiile absenței capitalului necesar pentru modernizarea și eficientizarea tehnologică a industriilor mari consumatoare de energie electrică și gaze.
3. În condițiile nerealizării punctului numărul 2, PDL propune guvernului USL, FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Parlamentului European o analiză comună privind situația economică a industriei românești și a consumatorului vulnerabil în vederea introducerii unor reglementări pentru a li se permite acestora obținerea unor facilități comerciale. Acestea sunt menite să protejeze marii consumatori de energie electrică și gaze, cazurile sociale și consumatorii vulnerabili, în condițiile unui program de liberalizare acceptabil și sustenabil pentru economia și societatea românească.
Leave a Reply