În urma verificărilor efectuate, inspectorii instituţiei au emis 170 de avertismente, majoritatea la unităţi din mediul rural conduse de directori noi în functii “care nu au învăţat ce înseamnă să fii conducătorul unei şcoli” dupa cum îţi spune şeful Directiei, Ludovic Abiţei.
El afirmă că 22 unităţi de învăţămînt au depus cereri pentru eliberarea autorizaţiilor. Ludovic Abiţei precizează că dosarele de autorizare au fost depuse de grădiniţe şi şcoli din Iaslovăţ. Pojorîta, Cîmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Moara, Siret, Bilca, Frătăuţii Noi şi Ciocăneşti.
“Intră în evidenţa noastră ca unităţi autorizate şi atunci presupunem că acolo, dacă se respectă reguli, nu s-ar mai putea întâmpla ceva. Dacă nu se respectă regulile de igienă şi aici se poate întâmpla o catastrofă, toţi işi doresc să facă, depinde de bani. Primăriile au şcolile în grijă, nu şi-au prevăzut bani nici pentru reabilitare nici pentru reparaţii nici pentru investiţii, doar dacă o să le prevadă pentru la anul, ceea ce însemnă că întârzie procesul, de aducere într-o formă de conformitate cât de cât”, a spus şeful DSP Suceava.
Abiţei a mai adaugat că, în întreg judeţul, numai 20 % dintre unităţile de învăţămînt sunt autorizate, principalele neajunsuri fiind lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare corespunzătoare.