full screen background image

SUA: Progresele împotriva Statului Islamic în Libia sunt ”încurajatoare”

Pentagonul a apreciat joi drept ”încurajatoare” progresele înregistrate de către forțele antijihadiste în Libia, care au pătruns în centrul orașului Sirt, fief al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în țara nord-africană, relatează AFP.

”Urmărim situația foarte îndeaproape și suntem încurajați de ceea ce vedem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, într-o conferință de presă.

În opinia SUA, progresele militare ale forțelor antijihadiste sunt de bun augur pentru guvernul libian de uniune națională, susținut de către comunitatea internațională, dar care încă se confruntă cu fostul guvern libian.

Evenimentele din Sirt ”sugerează că guvernul de uniune națională, precum și forțele care le susțin înregistrează progrese”, a subliniat Cook.

Administrația americană și aliații săi urmăresc îndeaproape situația din Libia, pentru a evita ca țara să devină un nou loc forte pentru Statul Islamic, cum s-a întâmplat în Siria și Irak. Forțe speciale americane au fost trimise în Libia pentru a obține informații și pentru a identifica prezența diferitelor grupări, în timp ce avioane militare franceze survolează țara.

La jumătatea lui mai, secretarul de stat american John Kerry și omologul său italian Paolo Gentiloni subliniau că, deocamdată, comunitatea internațională nu intenționează să intervină militar în Libia.

Numărul jihadiștilor prezenți în Sirt nu este cunoscut, dar serviciile străine estimau la 5.000 efectivele Statului Islamic în Libia în urmă cu câteva săptămâni.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar