E final de săptămână și am auzit pe vreo doi adulți, spunând cu zâmbetul pe buze că, peste o săptămână, pe vremea asta, vor începe marea relaxare. Asta pentru că cei mici “scapă” în vacanță. Ei bine nu, dragii mei. Calcul greșit! Anul acesta și s-ar părea că și cei viitori, vacanța de vară va începe în ultima săptămână a lunii iunie. De ce?… Păi de… Ne-am bucurat când ni s-a dat o săptămână în plus la vacanța de iarnă, deși știam că înseamnă cu una în minus la cea de vară… Dar, pe vremea fulgilor de nea și a colindelor, cui să-i pese că vom avea de dat evaluări pe o căldură care te face să-ți dorești doar să stai la umbra teiului, asemeni lui Eminescu, ascultând râul ce curge-ncetișor.
Care va să zică, anul trecut încheiam cursurile pe 19, anul acesta pe 24, rugați-vă ca anul viitor să nu fie pe 30!… Sau poate ne oprim la trei săptămâni de vacanță de iarnă.
Acum să nu care cumva să vă imaginați că eu nu vreau vacanță acum, dacă s-ar putea! Normal că-mi doresc! Spuneam doar că orice acțiune, are și urmări.
Anul acesta, îmi doresc chiar vacanța mai mult decât în oricare an! În perioada aceasta, nimănui nu-i mai stă capul la cursuri, pentru că afară ceru-i ca lacrima, iar în sălile de clasă sauna este asigurată gratuit. Nici elevii și nici profesorii nu mai dau randament. Nu trag cu ochiul, ci se uită cu toții de-a dreptul spre vacanță!
Dacă mă întrebați pe mine, cred că cel mai frumos cadou de 1 iunie pentru toți, ar fi fost vacanța. Mai ales în cazul celor mici, care și-au pierdut cu totul capacitatea de concentrare de cum a venit vara în calendar și afară. Sau, de la 1 iunie, dacă e musai încă școală, să fie… altfel. Ca acea celebră săptămână în care elevii vin la școală, învață și o fac și cu plăcere. Potrivite ar fi astfel de activități la școală în mijlocul primei luni de vară, pentru că vremea nu mai pune probleme atât de mari ca în aprilie, iar copiii ar mai fi încă dispuși să învețe.
Dar nu! În primele 3 săptămâni de vară încă se mai face carte. Încă se predă, încă se ascultă, încă se evaluează, încă se participă la concursuri și evaluări de tot felul.
Și, uite așa, creierul fiecăruia este suprasolicitat. Și dacă e adevărat așa cum citeam, că zilnic 10.000 de celule mor în creierul uman fără a se mai regenera vreodată, în perioada aceasta, cred, sunt mult mai multe celulele pe care le pierdem iremediabil.
Și-atunci, ce ne rămâne de făcut, dragii mei din curtea școlii? Să supraviețuim încă o săptămână-două, cu speranța că nu va crește numărul de neuroni decedați și cu bucuria că totuși, vacanța e aproape.
Iar în timpul rămas până la vacanță, alimentați-vă bine cu cele trebuincioase și foarte sănătoase pentru creierul obosit: alune, semințe, nuci, cereale integrale, fructe și lista poate continua. Așa cum continuă și școala încă două săptămâni. Și zic că n-ar fi rău, chiar dacă e tot despre învățătură, să adăugați pe lista celor trebuincioase creierului muncit și o doză de educație…
Leave a Reply