full screen background image

Două şantiere au fost închise, după verificările inspectorilor de muncă

santier    În 1 aprilie – 30 noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfăşurat acțiunea privind verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

Obiectivele generale ale campaniei au fost creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecințe benefice în plan social și profesional, precum şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcţiilor.

Obiectivul specific este verificarea respectării, de către angajatorii din construcții, a cerințelor legale în domeniul securității și sănătății în muncă la șantierele temporare și mobile în care se desfășoară lucrările de săpături şi lucrările de termoizolații.

Grupul ţintă a fost reprezentat de angajatori şi lucrători care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor- cod CAEN 41, 42 și 43 – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcțiilor de cladiri și a lucrărilor speciale de construcții.

Referitor la activitatea în domeniul Securității și Sănătății în Muncă, la acţiune au participat 2 inspectori de muncă, care au verificat 55 de unităţi, la care îşi desfăşoară activitatea un număr de 4.924 de lucrători.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a precizat că, în urma controalelor efectuate, au fost sistate (până la remedierea deficienţelor) 2 şantiere, iar la 45 dintre angajatorii controlaţi au fost constatate 102 deficienţe şi s-au aplicat amenzi în valoare de 42.000 de lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate pe şantiere au fost neasigurarea măsurilor de prim ajutor, prin desemnarea şi instruirea personalului necesar; neacordarea de către angajator a echipamentului individual de protecţie; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă pentru toţi lucrătorii; utilizarea de echipamente de muncă necorespunzătoare pentru lucrul la înălţime; lipsa măsurilor de prevenire (sprijiniri sau alte mijloace corespunzătoare)a riscurilor de îngropare prin surparea terenului.

comments

comments