S.C. RU-EUROPE S.R.L., AJOFM Brăila, AJOFM Suceava și Centro de Estudios INFER S.L. anunță închiderea proiectului strategic POSDRU/125/5.1/S/128997, intitulat “JOB-FINDER: Formare, INformare şi asistenţă în DEzvoltarea carierei şi Reintegrarea profesională”, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 27.11.2015, la Suceava.
JOB FINDER este un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ”INVESTEȘTE ÎN OAMENI!”, Axa prioritară 5: „Promovarea măsurilor active de ocupare”
Domeniu Major de Intervenție: 5.1. „Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare”.
Proiectul a fost lansat în luna aprilie 2014 și s-a desfășurat în județele Brăila, Galaţi, Iaşi, Suceava, atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Promovând adaptabilitatea şi flexibilitatea și oferind consiliere și asistență, “JOB-FINDER” și-a propus ca pînă la finalul proiectului să contribuie la creșterea oportunităților de ocupare și facilitarea integrării pe piața muncii pentru persoanele fără loc de muncă din Regiunile Sud-Est și Nord-Est prin oferirea serviciilor integrate de măsuri active de ocupare. Serviciile pe care S.C. RU-EUROPE S.R.L. și partenerii săi le-au pus la dispoziția beneficiarilor au cuprins campanii de informare și conștientizare privind promovarea inițiativelor locale de combatere a șomajului, cât și de promovare a culturii antreprenoriale în rândul tinerilor, servicii de consiliere și orientare, activități de formare, ateliere de Dezvoltare Personală, servicii de mediere și asistență personalizată în funcție de nevoile și specificul fiecărui participant.
Între obiectivele specifice ale proiectului s-a numărat dezvoltarea și operaționalizarea unui sistem JOB-FINDER – respectiv o platformă e-assistance pentru formare și consiliere, informare și autoevaluare, precum și un portal web pentru găsirea unui loc de muncă – ce vizează stimularea și promovarea unor măsuri flexibile și inovative de ocupare în rândul membrilor grupului țintă, constituindu-se astfel ca un instrument al sustenabilității prezentului proiect. Platforma rămâne activă inclusiv după finalizarea proiectului, fiind la dispoziția celor interesați.
JOB-FINDER și-a propus, de asemenea îmbunătățirea capacității de ocupare și combaterea atitudinii demoralizatoare asociate ipostazei de șomer și însușirea abilităților necesare reintegrării pe piața muncii a 780 persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă și șomeri din regiunile SE și NE. Cu scopul stabilirii unui itinerariu profesional și activării acestora pe piața muncii, li s-a facilitat accesul la servicii de consiliere și orientare profesională, ateliere de dezvoltare personală și autostimă și, subsecvent, la servicii de mediere, pe parcursul întregului proiect. JOB-FINDER a avut în vedere și promovarea inițiativelor locale privind stimularea ocupării prin crearea unei rețele de factori relevanți pe piața muncii.
720 persoane din zonele vizate, persoane inactive, șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă au beneficiat de 35 de programe de formare (18 programe de calificare si 17 programe de specializare/initiere/perfectionare) prin intermediul cărora au asimilat și dezvoltat cunoștințe profesionale necesare inserției/reinserției profesionale în vederea facilitării accesului la ocupare. 780 de persoane au participat la activități de informare și consiliere profesională.
Între specializarile disponibile prin cele 35 de programe de formare urmate de beneficar se număra: Manichiură-Pedichiură, Lucrator în comerț, Brutar, Babysitter, Lucrator în cultura plantelor, Lucrator confecții piele și înlocuitori, Peisagist, Lucrator în creșterea animalelor, Apicultor, Competente antreprenoriale, Comunicare in limba spaniola, Inspector Resurse Umane, Operator calculator.
În cadrul proiectului au fost organizate 24 de ateliere de creștere a stimei de sine (10 in Suceava si 14 in judetul Braila), pentru 120 de participanții și 2 burse de locuri de muncă (la Braila si Suceava). Dintre participanți, 100 de candidați au beneficiat de preselecție și de facilitarea relației cu angajatorii. Ținta organizatorilor proiectului a fost ca 93 de persoane din rândul participanților certificați în cadrul programelor integrate să acceada pe piața muncii: 95 de persoane s-au angajat pana in momentul de fata, indicator ce se va mari in urma finalizarii ultimelor cursuri, in luna noiembrie.
În paralel, 300 de locuitori din zonele aferente celor 4 județe vizate – persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă și șomeri – au participat la o campanie de promovare a antreprenoriatului, ce include atât ateliere organizate la nivel regional (s-au oragnizat 6 ateliere antreprenoriale la Suceava si 9 la Braila) cât și 2 schimburi de experiență transnaționale, la care au participat 50 de persoane. Prin intermediul acestei campanii s-a urmărit stimularea antreprenoriatului, facilitându-se astfel noi oportunități de ocupare și crescând numărul de inițiative de afaceri independente.
Persoanele interesate pot afla mai multe informații cu privire la rezultatele proiectului accesând site-ul dedicat www.job-finder.ro sau printr-un e-mail la adresa braila@ru-europe.org.