București, 20 noiembrie 2024: Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, Asociația Telefonul Copilului (https://telefonulcopilului.ro/) lansează campania de conștientizare „Drepturile tale sunt super puterea ta”. Aceasta este o inițiativă a organizației dedicată protecției și promovării drepturilor copilului, în cadrul căreia Asociația Telefonul Copilului a realizat și va disemina în rândul copiilor o resursă educațională dedicată lor https://youtu.be/bwbeIQYChyE, alături de sesiuni educaționale și consiliere oferită la 116 111, Telefonul Copilului.
Obiectivul principal al campaniei „Drepturile tale sunt super puterea ta” îl constituie creșterea nivelului de conștientizare cu privire la drepturile copiilor, oferindu-le acces la resursele dezvoltate în cadrul campaniei, respectiv încurajarea raportării încălcării drepturilor lor și solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situațiilor de acest tip. Copiii vor afla că pot suna gratuit la 116 111, linia unică europeană de asistenţă pentru copii, cunoscută și în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, gestionată de Asociaţia Telefonul Copilului. În același timp vor avea la dispoziție și platformele online ale organizației, iar pentru comunicarea electronică pot accesa adresa de e-mail: 116111@telefonulcopilului.ro.
Materialele informative pentru copii includ conținut elaborat de juriștii și psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Drepturile tale sunt super puterea ta” https://youtu.be/bwbeIQYChyE.
“Educație, sănătate, odihnă și recreere, protecție, îngrijire, liberă exprimare, informare: acestea nu sunt doar concepte, ci drepturi ale oricărui copil. Drepturile copiilor sunt super puterea lor, care îi protejează atunci când au nevoie. Dar ca să le folosească, trebuie în primul rând să le cunoască. La Telefonul Copilului, 116 111, ne asigurăm că toate aceste drepturi nu sunt încălcate, iar în susținerea acestei misiuni lansăm astăzi campania de conștientizare „Drepturile tale sunt super puterea ta”. Astfel întâmpinăm Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, o zi pe care ar trebui să o sărbătorim în fiecare zi.” a declarat Cătălina Surcel, director executiv, Asociaţia Telefonul Copilului.
Un aspect important al solicitărilor de consiliere ale copiilor la 116 111 se referă la cunoașterea drepturilor lor, dar și la consilierea juridică. Măsuri de combatere a violenței în familie, precum ordinul de protecție și ordinul de restricție, consecințe, din punct de vedere legal, în urma părăsirii domiciliului pentru a locui cu alte persoane, consecințe ale consumului de droguri, prevederi în legislație pentru sancționarea abuzul de tip bullying sunt doar unele dintre situațiile pentru care copiii solicită consiliere la 116 111 încă din anul 2017.
Asociația Telefonul Copilului atrage atenția asupra încălcării drepturilor copilului într-un număr tot mai mare de situații sesizate la linia unică europeană de asistență pentru copii 116 111, cunoscută și în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului. Conform datelor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului în anul 2023, formele de abuz sesizate la 116 111 au fost următoarele: abuz manifestat prin neglijare (21%), molestare fizică și violență în familie (17,75%), abuz emoțional (18%), violență verbală (10,87%), abuz sexual (10,87%).
Mediul în care a avut loc abuzul raportat a fost preponderent familia, în procentaj de 67,7%, reprezentând o creștere cu 10 procente față de anul 2022. În 13% dintre situațiile de abuz sesizate Asociației Telefonul Copilului, mediul raportat a fost cel instituțional (centre de plasament, case de tip familial), în 9,91% mediul raportat a fost spațiul public, iar familia extinsă în 5,66% dintre cazuri.
Consilierea în vederea prevenirii abandonului școlar a fost dedicată unui procent de 41,22% dintre cazurile care au necesitat consiliere de lungă durată, pe fondul violenței și al problemelor psiho-emoționale cu care copiii s-au confruntat.
Conform ultimului raport publicat de Child Helpline International, alianță în care România este reprezentată de Asociaţia Telefonul Copilului, în anul 2022, serviciile Telefonul Copilului la nivel global au preluat 12.638.633 de apeluri, dovedindu-se astfel un instrument esențial de sprijin pentru copii.
Mulţumim tuturor reprezentanţilor mass media pentru toate materialele dedicate constant programului Telefonul Copilului, totodată pentru asigurarea vizibilităţii numărului 116 111 în rândul copiilor şi părinţilor, ceea ce facilitează tratarea cât mai multor cazuri de încălcare a drepturilor copilului.
116 111 este linia unică europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului şi Orange România. Apelul către 116 111 este oferit gratuit de Orange România.*
………………………………………………………………….
*În urmă cu 17 ani, la data de 29 octombrie 2007, Comisia Europeană a decis asupra existenței unui număr unic la nivel european pentru serviciul Telefonul Copilului: 116 111. În România, Asociația Telefonul Copilului https://telefonulcopilului.ro/ pune la dispoziția copiilor acest serviciu, oferindu-le posibilitatea de a comunica în deplină confidenţialitate şi ajutându-i să depăşească problemele cu care se confruntă. 116111, linia unică europeană de asistență pentru copii, cunoscută și în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, este operațională în 30 de state europene
Asociaţia Telefonul Copilului
Cu o experienţă de peste 18 ani în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi ale familiei, Asociaţia Telefonul Copilului este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor linia europeană de asistență pentru copii, 116111, cunoscută și în rândul copiilor din România drept Telefonul Copilului, disponibilă de luni până vineri, între orele 10.00-20.00. În perioada 21 noiembrie 2001 – 31 decembrie 2023, un număr total de 2.915.397 de apeluri a fost înregistrat de Asociaţia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 109.598 de cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Orange Romania. Pentru informaţii detaliate despre Asociaţia Telefonul Copilului şi activitatea acesteia, vă rugăm să ne contactaţi la numarul de telefon: 0740 111 468, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau să accesaţi website-ul organizaţiei noastre https://telefonulcopilului.ro/
Child Helpline International
Child Helpline International numără 155 de organizaţii membre din întreaga lume şi activează astfel în 133 de ţări pentru a oferi sprijin şi suport copiilor care au nevoie de protecţie. Child Helpline International utilizează tehnologii de comunicare şi informaţionale în măsură să le permită şi copiilor marginalizaţi să obţină ajutor.
http://www.childhelplineinternational.org