După 37 de ani de la prima ecranizare a romanului lui Liviu Rebreanu, Moromeții 1, și la o distanță de şase ani de la lansarea Moromeţii 2, povestea familiei lui Ilie Moromete continuă în Moromeţii 3.
“Cele două filme Moromeţii, realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste trei decenii, sîunt un caz unic în cinematografia română. Nu s-a mai întîmplat ca un regizor care a făcut filme înainte de 1989 să revină după Revoluţie la universul unuia dintre ele.”” apreciază criticii de specialitate.
Moromeții 1, realizat în 1985, dar lansat abia în 1987, cu Victor Rebengiuc în rolul principal, este considerat una din marile realizări ale cinematografiei din timpul comunismului.
Moromeţii 2 a fost lansat în cinematografe în 2018 și continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Rolul principal i-a revenit lui Horaţiu Mălăele.
Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete în fața unor alegeri dificile. Iubirea sa tumultoasă cu Vera, o femeie măritată, ajunge într-un moment critic atunci când Niculae nu suportă ideea de a o împărți, iar Vera nu se poate decide. Zdruncinat în propriile convingeri politice, Niculae se confruntă și cu lipsa de încredere în breasla literară, influențată tot mai mult de virajele ideologice din epocă. În mijlocul acestui haos, o tânără poetă, Aurora, se insinuează în viața lui și îi oferă, cu ingenuitate, o cale de ieșire din dilemele profesionale și personale, inspirându-l să publice romanul „Moromeții“.
Scenariul filmului este unul original, semnat de Stere Gulea, care s-a inspirat din numeroase însemnări ale lui Marin Preda în jurnalele sale, dar şi din arhivele istorice despre perioada respectivă.
„L-am cunoscut pe scriitor printr-o relație comună (era prieten cu Toma Caragiu, care mă simpatiza) și am rămas impresionat de profunzimea gândirii acestuia, mi-a plăcut și romanul, niciodată nu l-am auzit spunând ceva complezent, puținul care-l spunea era izvorât din judecata și din părerea lui. Era un om cu o privire foarte pătrunzătoare și asupra oamenilor și asupra evenimentelor. Este o imagine care acoperă comportarea şi atitudinea lui Marin Preda în epocă, în situaţii politice. Am încercat să înţeleg, să intuiesc itinerariul său şi am încercat să ilustrez această călătorie esenţială, dar folosind ficţiune” a declarat Stere Gulea, regizor și scenograf.
Este, de fapt, despre geneza romanului, despre contextul în care acesta a fost scris și publicat.
Distribuţia reuneşte câţiva dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi actori români, alături de tinere talente. În rolurile principale spectatorii îi vor vedea pe Alex Călin (Niculae Moromete), Horaţiu Mălaele (Ilie Moromete), Olimpia Melinte, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Dana Dogaru, Toma Cuzin, Ana Ciontea, Laurenţiu Bănescu, Conrad Mericoffer, Ioan Andrei Ionescu, Andreea Bibiri, Ilinca Hărnuţ, Dorina Chiriac, cu participarea extraordinară a Oanei Pellea. Scenografia este semnată de Cristian Niculescu, în timp ce Dana Păpăruz este creatoarea costumelor. Montajul filmului poartă amprenta Alexandrei Gulea, de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, iar muzica filmului este creaţia lui Cristian Lolea.
Filmările au avut loc anul trecut, la Talpa, judeţul Teleorman (aflat la doar 45 de kilometri de Siliştea-Gumeşti, satul natal al scriitorului Marin Preda) dar şi la Sinaia, Bucureşti, Goleşti şi mai multe sate din jurul capitalei. Devenită deja emblematică, prispa casei Moromeţilor este aceeaşi în toate secvenţele trilogiei, ea fiind refăcută pentru filmările din 2017 şi 2023.
Producătorii filmului sunt Oana Bujgoi Giurgiu şi Tudor Giurgiu.
“Moromeţii 3”, regizat de Stere Gulea, va ajunge în cinematografele din ţară la 22 noiembrie. Înaintea lansării oficiale, distribuitorul Transilvania Film şi echipa filmului organizează una dintre cele mai ample Caravane din ţară, pelicula urmând să ajungă în peste 50 de oraşe, multe dintre ele fără sală de cinema.
O proiecție specială a avut loc, sâmbătă, 9 noiembrie, și la Botoșani, în prezența regizorului Stere Gulea, la Cinema Unirea. Aceasta a fost urmată de o sesiune de Q&A, pe care vă invităm să o urmăriți mai jos: