full screen background image

DDE: Zi de îndulcit cu altfel de povești

Doza de educaţie (DDE) – Cu siguranță n-ați uitat că pe 8 noiembrie e sărbătoare mare atât pentru creștinii ortodocși cât și cei catolici. E ziua în care sunt sărbătoriți Arhanghelii Mihail și Gavril.

Pentru cei mici e motiv de consumat mai multe bomboane decât în alte zile. Pentru cei mari, care respectă tradițiile bisericii, ultim motiv de petrecere înainte de începerea Postului Crăciunului. E greu să nu faci parte dintre beneficiarii de produse zaharoase sau de voie bună într-o astfel de zi! Pentru că se găsește cu siguranță, din cei peste un milion trei sute de mii de români care-și serbează onomastica, să fie unul și prin preajma ta.

O astfel de sărbătoare religioasă poate fi însă nu doar pretext de petrecere și îndulcire, ci și de a învăța. Să înveți din scrierile biblice poate fi o modalitate pentru a găsi mai ușor calea spre credință. Și cum Biblia e o carte cu povestiri mai greu de deschis nu doar pentru copii ci și pentru adulți, să deslușim împreună identitatea Apostolilor care ne dau azi motiv de sărbătoare!

Se pare că Sfântul Arhanghel Mihai înseamnă în limba ebraică, „Cine este ca Dumnezeu?”. Mihail e cel considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe Pământ. E cel care veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

Sfântul Arhanghel Gavril înseamnă în limba ebraică, „Bărbat-Dumnezeu”. Gavril este arhanghelul bunelor vestiri pentru că e cel care a dat de veste lui Ioachim și Anei, că o vor avea pe Maria, deși erau bătrâni, iar Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus.

Carevasăzică ziua de 8 noiembrie ar putea fi ziua în care înainte de culcare, pentru că petrecerea se va fi terminat mai devreme – zi din săptămâna de lucru fiind- să le citiți celor mai mici povești nu doar despre Feți-Frumoși și zmei – pentru că le e din ce în ce mai greu să creadă în ei în prezența Internetului.

Ci și din cărțile vechi, scrise de oameni, pentru oameni mici sau mari, toți în drum spre credință.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

comments

comments