full screen background image

PRI: 25 octombrie – Ziua Armatei Române, din 1959

Pe repede înapoi (PRI) – Fără să folosim cuvinte mari, ziua de 25 octombrie va rămâne mereu pentru români drept una dintre cele mai glorioase din istorie.

Și asta deoarece în anul 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, armata noastră elibera orașul Carei și prelua controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena, cu 4 ani înainte.

Trupele române conduse de generalul GHEORGHE AVERESCU le învingeau pe cele germano – maghiare și controlau întreg teritoriul Transilvaniei pe care-l știm astăzi.

În perioada comunistă s-a vorbit mult despre frăția de arme româno – sovietică în lupta de la Carei, dar adevărul istoric este că atunci a fost mobilizată doar Armata a 4-a română.

De altfel, AVERESCU avea să intre în vizorul sovieticilor, 4 luni mai târziu fiind asasinat de Poliția Secretă NKVD sub pretextul că ar fi plănuit să dezerteze la germani.

Dar, revenind la planul de luptă român, după eliberarea Ardealului, armata a continuat ofensiva, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste.

Iar mai târziu, în 1959, ziua eliberării întregului teritoriu românesc a devenit și Ziua Armatei, ca o recunoștință pentru devotamentul și sacrificiul ostașilor și comandanților.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments