Pe repede înapoi (PRI) – 4 octombrie este ziua care a dat mari emoții nu numai autorităților maghiare, ci și statelor din apropiere, după un incident ecologic de proporții.
În anul 2010, la uzina de aluminiu din Ajka, un oraș din vestul țării, se producea o scurgere de deșeuri lichide toxice.
Datele oficiale au arătat că deversarea a avut o cantitate de aproximativ 700.000 de metri cubi, după ce digul unui bazin de deșeuri chimice s-a rupt și un val de noroi roșu a inundat mai multe comune din aval.
Aproximativ 40 de kilometri pătrați au fost poluați, 10 persoane au murit, iar alte 150 au fost rănite.
Întreaga viață acvatică din râul Marcal a fost distrusă, iar substanțele toxice au ajuns și în Dunăre.
Intervențiile depoluatoare au fost dificile nu numai din cauza configurației terenului, ci și a suprafeței afectate.
Guvernul maghiar și Uniunea Europeană aveau să aloce peste 100 de milioane de euro pentru curățarea clădirilor și terenurilor, acțiune care s-a întins pe parcursul unui an.
Urmarea juridică a fost că proprietarul bazinului fisurat – compania metalurgică MAL – a fost amendată cu 470 de milioane de euro pentru daune aduse mediului, fiind obligată să plătească inclusiv daune familiilor care și-au mutat temporar domiciliile.
Concluzionând, incidentul petrecut pe 4 octombrie 2010 rămâne cel mai grav accident ecologic şi industrial din istoria Ungariei.
Bogdan Diaconiţa