După cum știți, s-au publicat regulamentul și alte documente legislative care reglementează funcționarea unităților de învățământ preuniversitar. Dar cum publicarea lor a fost în ultima lună de vacanță, iar începutul de septembrie i-a găsit pe profesori preocupați să-și organizeze documentele personale, a rămas prea puțin timp pentru mulți pentru parcurgerea regulamentului, statutului și completărilor ce s-au făcut de la o zi la alta.
Iar dacă profesorii n-au reușit să parcurgă în totalitate documentele, mă îndoiesc că au fost mai pricepuți în gestionarea timpului și cu un grad mai crescut de interes, părinții și elevii. Și asta în ciuda faptului că toate documentele astea prevăd, de cele mai multe ori clar, ce e de făcut și ce nu e de făcut la școală.
Regulile există, și cel puțin teoretic ar trebui respectate, spre liniștea tuturor. Pentru că așa cum bine știi regulile pe care le cunoști, nu-ți aduc altceva decât știința că, în cazul în care le respecți îți va fi bine, iar în cazul în care nu le respecți, e decizia asumată de a suporta consecințele. Simplul fapt că nu cunoști legea.. nu te absolvă de vină… Am scris acest ultimul enunț cu nițică strângere de inimă dată de convingerea că nu există persoană care să le știe pe toate, deci cam toți suntem sortiți să mai și greșim…
Mânată de bune intenții, m-am apucat să citesc. Normal că nu le-am citit nici eu încă pe toate, dar din cele citite, împărtășesc.
De anul acesta școlar nu se mai stă la negocieri, legat de telefonul mobil sau alt „echipament de comunicații electronice”. În cazul în care l-ai luat cu tine la școală, îl depui în locul special amenajat în fiecare sală de clasă, până la finalizarea cursurilor. Dacă îl ai la tine și ești prins cu el în ore, va fi preluat de profesor și restituit abia la finalul cursurilor din zi, părinților. Regulă de bun simț, pentru că la școală se presupune că elevul vine fie pentru a învăța, fie pentru a socializa în pauze cât mai sănătos, privindu-și colegii în ochi, nu printr-un ecran. Sincer, sunt în totalitate de acord cu această regulă, ținând cont de faptul că în perimetrul școlii copilul nu are nevoie de telefon, pentru orice problemă apărută putând cere ajutorul unui adult.
Mai rămâne o singură dilemă… Se aplică regula neutilizării telefoanelor pe timpul orei și pentru profesori? Adică dacă profesorul este surprins stând pe rețele de socializare în ora de curs, cine îi pune telefonul în cutiuță? Încă n-am găsit răspunsul în lecturile mele legislative, dar până îl găsesc acolo, mă mulțumesc cu răspunsul dat de educația pe care am primit-o acasă, în familie.
prof. Maria Adriana Nichitean