full screen background image

Doza de educaţie: Pârghii pentru siguranță

Mi s-a întâmplat de suficiente ori să merg prin școli în care profesorii erau dezamăgiți de comportamentul elevilor. În care spuneau că legile sunt proaste și că îi securizează doar pe elevi și „dau nas” părinților. Că în cazul elevilor în care nici vorba bună, nici vorba aspră nu funcționează, nu au niciun fel de pârghii prin care să-i sancționeze spre îndreptare.

A început să-mi fie din ce în ce mai clar, nu doar în educația copilului de acasă, ci și în cea a copiilor de la școală, că acolo unde există reguli bine cunoscute, și urmări bine înțelese și asumate, lucrurile se apropie de normalitatea care ne poate da celor mai mulți o stare de bine…

Așa că m-am uitat în regulile noi, care se referă la cei care uneori dau bătăi de cap profesorilor. Și am văzut că au într-adevăr o sumedenie de drepturi, dar că au în egală măsură și o mulțime de îndatoriri. Și nu doar atât, ci și faptul că există și sancțiuni în cazul în care regulile nu sunt respectate. Valabil și pentru elevi, și pentru profesori.

Dar pentru că făcurăm vorbă de plângerile profesorilor, voi face trimitere la câteva reglementări care demonstrează că pârghii sunt spre sancționare și îndreptare, doar că ele trebuie să fie cunoscute de profesori și aduse și la cunoștința elevilor. Și pârghiile nu sunt multe dintre ele deloc noi, ci dimpotrivă vechi, riscând să se pună rugina pe ele uitate fiind și nefolosite.

Mai exact sancțiuni există și în noul regulament de funcționare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, așezate în text așa cum trebuie puse și în fapt, crescător, în funcție de gravitate. Și pornesc de la simpla observație verbală, ajungând până la exmatricularea cu sau fără drept de reînscrie în anul școlar următor. E drept că unele nu se aplică în învățământul primar, dar trebuie să recunoaștem că la acest nivel probleme sunt mult mai mici. În schimb exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar viitor este perfect aplicabilă începând cu gimnaziul. Evident, în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța celorlalți elevi sau a personalului din instituție, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă. Deci sancțiuni există… doar trebuie cunoscute de toți, în egală măsură.

E drept că e greu să iei decizia exmatriculării unui copil, fără să ai certitudinea că asta îl va ajuta să se schimbe în bine. Dar mai știu că regulile ar trebui să fie respectate, dacă vrem să dăm un sens existenței lor.

An fără de sancțiuni îmi doresc pentru toți, indiferent dacă vor trece anul în bancă sau la catedră.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments