full screen background image

DDE: Călcați iarba! Bucurați-vă de natură!

Doza de educaţie (DDE) – E încă vacanță pentru mulți. Încă ne bucurăm de soare, de peisaje, de oameni care au lipsă grijile de la serviciu. Iar dacă vacanța s-a terminat, tot rămân motive de bucurie pe aceleași coordonate, doar timpul fiind mai scurt, cât un weekend. Concerte, petreceri câmpenești, iarbă verde.

Și când spun că și iarba verde e motiv de bucurie, chiar o spun la propriu. După multe călătorii făcute în multe dintre colțurile lumii și ale țării, în sfârșit am găsit și eu o plăcuță de avertizare, pe sufletul meu. Aproape de Suceava, cât să azvârli bățul până în Gura Humorului. O plăcuță mică, ce-i drept, nu ca cele pe care le găsești pe marginea drumurilor județene și europene care promovează potențiali președinți sau mai puțin potențiale bestselleruri. Dar deși mică și bicoloră, mult mai atractivă.

Pe ea scria „Călcați iarba! Bucurați-vă de natură!” Poate pentru mulți mai tineri e de trecut cu vederea un astfel de panou, dar pentru mine, care am crescut cu plăcuțe amplasate precum ciupercile pe fiecare colț verde cu mesajul „Nu călcați iarba! Amendă!”, mesajul acesta chiar mi-a fost pe suflet.

Habar n-am dacă le-a luat mult să-l conceapă edililor orașului sau dacă au fost consiliați de cineva, dar cu siguranță autorul, cu sau fără prea multe studii de psihologie, se pricepe. Pentru că mesajele pozitive, care nu încep cu „nu” fără a da alternative, merg la țintă.

Deci calcă iarbă! Dar nu oricum, ci bucurându-te de natură. Ceea ce-l face pe turist nu doar să calce iarba, ci să și respecte spațiul în care se relaxează, pentru că altfel e greu să te bucuri de el. Drept urmare, în spațiul generos în care iarba se lăsa călcată fără rețineri, n-am văzut nici hârtii, nici PET-uri, nici alte deșeuri pe care le întâlnesc adesea în spații în care mesajele de pe plăcuțele de avertizare încep cu „NU”.

Mi-a plăcut, și nu puțin, plimbarea prin spațiul de agrement al orașului recent amenajat, cu iz de orășel turistic european. Mai sunt multe de ajustat, dar e minunată direcția aleasă pentru creșterea orașului.

Vă îndemn și pe domniile voastre ca preț de un weekend măcar să vă relaxați, măcar preț de câteva ore, încheindu-vă ziua în culorile și muzica fântânilor arteziene de la Gura Humorului, prețuind îndemnul inspirat „Călcați iarba! Bucurați-vă de natură!”

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments