full screen background image

PRI: Primele Gospodării Agricole de Stat (1949)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 24 iulie ne dă prilejul să rememorăm o inaugurare care va marca agricultura românească pentru multe decenii.

În 1949 erau date în folosință primele Gospodării Agricole de Stat, formate pe baza terenurilor și a animalelor foștilor chiaburi, așa cum erau numiți de autoritățile comuniste.

Interesant este că o parte a acestor chiaburi erau familii de țarani care fuseseră împroprietărite cu terenuri agricole chiar de către comuniști, la finalul celui de-al doilea război mondial.

Dar directivele venite de la președintele sovietic IOSIF STALIN erau clare: comuniștii trebuiau să reunească toate terenurile și să formeze Gospodării Agricole după modelul colhozurilor din țara vecină.

Practic, proprietarii de terenuri au fost obligați printr-o serie de măsuri drastice – care începeau cu cote de alimente și ajungeau până la arestări sau deportări – să renunțe la avere și să o transfere statului.

Așa se face că, pe 24 iulie 1949, erau deschise primele 5 asemenea Gospodării Agricole de Stat, care se bucurau de o eligioasă propagandă în presa vremii.

Dar adevărul este că întreg procesul colectivizării s-a bazat pe forțare, constrângeri și represiuni la adresa țăranilor.

comments

comments