full screen background image

Classix Lab 2024, la Iași, Suceava și Vatra Dornei

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași.

Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab – desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

Classix Lab este o inițiativă nouă ce promovează diversitatea de gen derivată din muzica clasică: muzică veche, muzică populară, contemporană sau jazz și musical.

Proiectul cuprinde workshop-uri, masterclass-uri, panel-uri și concerte în locații indoor și outdoor inedite din Nord-Estul țării (Iași, Suceava și Vatra Dornei), oferind artiștilor emergenți oportunitatea de a performa alături de artiștii consacrați la nivel internațional.

Direcția muzicală a acestei prime ediții Classix Lab este condusă în tandem de pianistul Dragoș Cantea și flautistul Ștefan Diaconu. Stimulând lucrul în echipă și interdisciplinaritatea, Classix Lab va promova colaborarea inter-gen în muzică, începând cu interpretări de muzică veche (sec. XVII) la instrumente autentice și ajungând la genuri contemporane precum muzica balcanică sau jazz-ul american. Printre momentele de excepție se numără prezența artistei daneze Michala Petri, cea mai renumită interpretă de blockflöte (flaut drept) la nivel global. Alături de Michala, vor fi prezenți membrii ansamblului de muzică veche Flauto Dolce.
Alte nume importante în această ediție sunt multiplul laureat mondial, acordeonistul moldovean Radu Rățoi, și flautistul internațional Ștefan Diaconu. Aceștia vor prezenta un program intitulat Balkan Tango Fantasy alături de invitați speciali precum oboista Felicia Greciuc, iar în ultima seară de a suitei de concerte Classix Lab duo-ul pianistic româno-coreean format din Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh va explora intersecția dintre muzica clasică și jazz, într-un program dedicat prieteniei și valorilor comune româno-americane. Biletele și invitațiile la concerte pot fi obținute accesând website-ul www.classix.ro

Programul de masterclass-uri a fost publicat online, iar înscrierile se pot realiza pe website-ul proiectului. Termenul limită pentru aplicații este 25 iulie, participanții vor fi anunțați pe 27 iulie, iar sesiunile sunt gratuite și se desfășoară pe 29 iulie și 1 august la Iași și pe 1 august la Suceava. Participanții activi la masterclass care se vor prezenta la cel mai înalt nivel vor putea fi invitați ca artiști interpreți în cadrul Classix Lab, desfășurat la Iași, Suceava și Vatra Dornei în perioada 26 iulie – 1 august. Calendarul complet, programul și specializările masterclass-urilor și condițiile de eligibilitate sunt disponibile online, pe www.classix.ro

Înscrierile pentru voluntari se desfășoară online, iar deadline-ul pentru aplicații este pe 23 iulie.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în 5 ediții peste 20.000 spectatori în săli și 250.000 în mediul online, 250 de artiști internaționali din 20 țări, 25 de parteneri culturali și diplomatici, în 37 de concerte, 17 panel-uri, 3 prelegeri, 3 vernisaje, 5 expoziții, o lansare de carte, 9 proiecții de film, 149 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15 000 euro.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry, Asociația Musica Coloris
Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul Literaturii Române Iași, Centrul Muzeal Cazinoul Băilor Vatra Dornei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Conferința Moldova

Parteneri de ospitalitate: Vitamin Aqua, Gramma, Volvo Nordic Cars
Parteneri de promovare: Printco, Wink
Parteneri media: Viva FM, Radio România Cultural, Iqads, Spotmedia, Observator Cultural, Revista Golan, Life.ro, Bookhub, Fashion Premium Magazine, Cărturești, Ziarul de Iași, Speranța TV, Nest TV Suceava

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/07/24/pod-peste-prut-care-va-fi-conectat-cu-a8/

comments

comments