full screen background image

PRI: Bătălia de la Kursk (1943)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi dăm timpul înapoi până în anul 1943, în vremea celui de-al doilea război mondial.

Pe 5 iulie începea una dintre cele mai aprige confruntări dintre armatele germane și sovietice, rămasă în istorie cu denumirea Bătălia de la Kursk.

Trupele aflate sub comanda lui ADOLF HITLER se aflau în retragere, fiind învinse pe mai multe fronturi de ostașii sovietici, cea mai grea înfrângere fiind cea de la Stalingrad.

Germanii au avut o răbufnire, încercând o regrupare a forțelor și o lovitură decisivă la Kursk, dar contraofensiva ordonată de IOSIF STALIN a fost dură.

Acesta a beneficiat de informații vitale venite de la vârful conducerii germane prin intermediul unui ofițer infiltrat, astfel încât a acționat în deplină cunoștință de cauză.

Încleștarea de la Kursk a ținut 50 de zile, au fost folosite tancuri, tunuri, aruncătoare de flăcări și avioane de asalt, a făcut aproximativ 600.000 de victime și s-a încheiat cu victoria trupelor sovietice.

A urmat o ofensivă hotărâtă a acestora, care – asociată cu intervenția americanilor împotriva Germaniei naziste – a determinat victoria trupelor aliate.

Putem spune, așadar, că bătălia de la Kursk, din 1943, a constituit un punct de cotitură hotărâtor pentru deznodământul celui de-al doilea război mondial.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments