full screen background image

PRI: Festivalul Internațional de Film Transilvania (2002)

Pe repede înapopi (PRI) – Data de 3 iunie rămâne importantă în istoria recentă printr-un eveniment cultural petrecut la Cluj-Napoca.

În anul 2002 începea Festivalul Internațional de Film Transilvania, primul festival din țară destinat exclusiv lung-metrajelor.

Ca la orice debut, evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc a consemnat și inerentele stângăcii din partea organizatorilor, dar acestea au fost suplinite de entuziasm și valoarea invitaților.

Marele Premiu era câștigat atunci de “Occident”, regizat de CRISTIAN MUNGIU și care descria avatarurile a doi tineri soți care doreau să se mute definitiv în vestul dezvoltat al Europei.

În rolurile principale lăsau o bună impresie ALEXANDRU PAPADOPOL și ANCA ANDRONE.

Câștigătorul primea trofeul, în fapt o statuetă care reprezenta un turn tăiat, simbol al vigorii și non-conformismului.

În anii care au urmat, TIFF a devenit un brand nu doar datorită selecției remarcabile de filme, ci și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere și programe dedicate industriei cinematografice până la conferințe, concerte și expoziții de artă.

Pe covorul roșu au călcat nume mari ale cinematografiei, cum ar fi ANNIE GIRARDOT, CATHERINE DENEUVE, CLAUDIA CARDINALE, SOPHIA LOREN și ALAIN DELON.

Iar printre filmele laureate s-au numărat “A fost sau n-a fost?”, “Polițist, adjectiv”, “Stockholm” și “Câini”.

Drept pentru care, astăzi nu mai miră pe nimeni că Festivalul Internațional de Film Transilvania face parte din selecta companie a primelor 40 cele mai importante festivaluri din lume.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments