full screen background image

PRI: Ziarişti judecaţi pentru crime de război (1945)

Pe repede înapoi (PRI) – Sfârșitul celui de-al doilea război mondial și victoria comunismului în România au adus numeroase răzbunări care au generat adevărate drame omenești.

Pe 30 mai 1945 începea, la București, procesul a 12 ziariști invinuiți de crime de război și de dezastrul țării, după cum sunau acuzațiile oficiale.

Printre ei regăsim nume importante: PAMFIL ȘEICARU, RADU GYR și NICHIFOR CRAINIC, acuzați că au slujit regimul burghez și că uneltesc împotriva celui comunist.

Audierile s-au derulat rapid, așa încât sentințele au fost pronunțate după numai 5 zile, ele încadrându-se între 12 ani de închisoare și detenție pe viață.

În afară de PAMFIL ȘEICARU – singurul condamnat la moarte, dar care a avut timp să se refugieze în vestul Europei – toți ceilalți au petrecut ani grei în detenție, suportând un regim represiv sever.

Ei vor părăsi închisorile abia în anii ‘60, o dată cu relativa dezghețare a societății comuniste, dar vor fi ținuți sub observație de Securitate până la moarte.

Striviți psihic și, totodată, momiți cu diverse avantaje financiare, ziariștii respectivi s-au aliniat treptat noilor vremuri, așa încât s-au abținut de la alte critici.

Iar lui PAMFIL ȘEICARU i s-a permis chiar să viziteze în secret România, într-o deplasare pregătită de Securitate în cele mai mici amănunte.

De unde rezultă că, în politică, lăsând la o parte declarațiile, interesele sunt întotdeauna mai puternice decât ideologiile!

Bogdan Diaconiţa

comments

comments