full screen background image

PRI: Primul zbor fără escală peste Atlantic (1927)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi vorbim despre un eveniment aviatic, deoarece, pe 20 mai 1927, pilotul american CHARLES LINDBERGH a efectuat primul zbor fără escală peste Atlantic.

El a decolat din New York la bordul unui avion cu un singur motor și a aterizat în apropierea Parisului după 33 de ore.

Da, da, ați citit bine!

Pilotul în vârstă de 25 de ani a avut nevoie de 33 de ore pentru a traversa oceanul pe o vreme nefavorabilă, după ce a străbătut nori de furtună, ceață densă și întuneric fără stele.

Explicația pentru această cursă prelungită este că avionul nu era dotat nici cu radio și nici cu sextant, așa încât orientarea a fost aproximativă, pilotul greșind de mai multe ori direcția corectă.

În aventura sa, LINDBERGH a fost atras nu numai de celebritate, ci și de premiul de 25.000 de dolari pus la bătaie de un afacerist american, o sumă colosală la acea vreme.

La aterizarea pe pământ francez, LINDBERGH a fost întâmpinat de o mulțime de oameni care ar fi dorit să-și ia ca amintire o parte cât de mică din avion, așa încât a fost nevoie de intervenția poliției pentru a le ține entuziasmul sub control.

După această premieră, datorită progresului tehnologic, anii ‘30 – ’40 ai secolului trecut vor aduce nu numai intensificarea zborurilor între Europa și America de Nord, ci și scurtarea timpului de deplasare.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments