full screen background image

Bustul preotului Visarion Puiu, inaugurat la Iaşi

Bustul preotului Visarion Puiu, personalitate marcantă a culturii ieșene și mărturisitor în temnițele comuniste, a fost inaugurat în rondul Tătărași Nord, în prezența urmașilor și printr-o slujbă săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Preotul Visarion Puiu a fost director al Ateneului Popular din Tătărași în perioada 1945 – 1947. A făcut închisoare pe motiv de „naționalism” și „uneltire contra ordinii sociale”, trecând prin închisorile din Bacău, Gherla, Periprava, Stroenești ș.a.

Bustul preotului Visarion Puiu a fost realizat la inițiativa Ateneului Național din Iași în anul 2023, fiind executat de către artistul ieșean Lucian Smău.

În ultimii ani, Ateneul Național din Iași a întreprins numeroase și lăudabile activități de rememorare a personalităților marcante ale trecutului nostru, printre care proiectul “Cimitirul Eternitatea – Muzeu în aer liber”, prin care mormintele a peste 60 de personalități, culturale și politice au fost restaurate, sau instalarea a peste 20 de busturi ale personalităților importante din cultura noastră.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/05/15/evenimentul-skills-expo-in-iasi/

comments

comments