Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 5 aprilie consemna un incident internațional care avea să suscite numeroase dezbateri diplomatice.
În anul 1983, în plin război rece între estul european comunist și vestul capitalist, Guvernul francez expulza 47 de așa-ziși diplomați sovietici.
Toți erau acuzați de spionaj, dovezile adunate de Contraspionajul francez fiind indubitabile.
Evident, la vremea respectivă opinia publică nu a putut afla amănunte legate de acest incident, dar căderea comunismului și destrămarea Uniunii Sovietice au făcut posibil acest lucru.
Astăzi știm că informațiile folosite de francezi au provenit de la colonelul KGB, VLADIMIR VETROV, care le-a pus pe tavă peste 4.000 de documente ultrasecrete.
În acestea se făcea referire inclusiv la adevărata identitate și activitate a unor angajați ai ambasadei URSS de la Paris și a colaboratorilor, întreaga structură fiind denumită Linia X.
După aproape 2 ani de filaje și strângere de informații, autoritățile franceze au acționat, expulzând 47 de agenți sovietici cu acoperire diplomatică.
Și tot informațiile care acum au devenit publice confirmă faptul că, în această încâlcită afacere, Serviciul Secret francez a fost sprijinit discret, dar eficient, de CIA–ul american.
Iar unii analiști sunt convinși că, pe 5 aprilie 1983, Uniunea Sovietică primea o grea lovitură nu numai politică, ci și economică, având în vedere că rețeaua anihilată era specializată în furt de tehnologie militară.
Căderea Liniei X avea să adâncească și mai mult decalajul tehnico-științific dintre cele două blocuri ideologice, contribuind la criza care a dus la dispariția comunismului.
Bogdan Diaconiţa