full screen background image

PRI: Fischer pierde titlul de campion mondial (1975)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi vorbim despre sportul minții, mai ales că ne vom referi la doi titani ai șahului.

Pe data de 3 aprilie 1975, americanul BOBBY FISCHER refuza să joace împotriva sovieticului ANATOLI KARPOV pentru titlul de campion mondial.

Acest titlu era deținut de FISCHER, care învinsese rând pe rând mai mulți adversari sovietici, care dețineau supremația la acea dată.

Totuși, șahistul american, în vârstă de 32 de ani, a refuzat să joace împotriva lui KARPOV dacă nu îi erau îndeplinite nu mai puțin de 170 de condiții.

Printre acestea se numărau lumină mai puternică în sală, eliminarea camerelor de luat vederi, spectatorii să stea mai departe în tribune, mocheta sălii să fie de culoare albastră, adversarul său să nu poarte ceas la mână, iar masa de joc să aibă o dimensiune mai mare.

Evident că nu toate aceste dorințe i-au putut fi îndeplinite, așa încât FISCHER pur și simplu nu s-a mai prezentat la meci, fiind declarat învins.

Steaua lui va apune încet-încet, alți șahiști valoroși urmând să se impună pe plan mondial, dar numele lui BOBBY FISCHER va rămâne în istorie ca al unui geniu non-conformist care a căutat mereu atenție.

Și de multe ori chiar a găsit-o…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments