Pe drumul de la Iași spre Suceava din acest weekend am văzut câteva afișe electorale uriașe. A început deja campania pentru alegeri sau or fi rămas de la alegerile trecute?
Sinceră să fiu, chiar mi-e greu anul acesta să aleg în ceea ce privește politica așa că am să aleg mai degrabă legat de ceea ce vorbesc. Azi despre 1 aprilie. Rost de păcăleală de sute de ani se pare.
Am fost curioasă să aflu depre originile acestei zile. Și nu pentru că ar fi un obicei foarte ciudat și rar, acesta de a păcăli. Se practică cu relaxare de către unii și în restul anului, fără a avea nevoie de o zi specială. Căci multora le place adesea să păcălească… ce-i drept, mai deloc să se păcălească…
Revenind la ziua de astăzi, trebuie să recunoaștem că scopul păcălelilor făcute azi e diferit de cel al păcălelilor din restul anului. O facem azi, în mare parte pentru amuzament. Și o facem indiferent că suntem adulți sau copii, mai predispuși sau nu pentru astfel de lucruri.
Mai sunt și unii care păcălesc în această zi din obligație, dacă sunt mai superstițioși. Căci se spune că dacă nu păcălești până la miezul zilei pe cineva, vei avea ghinion în restul anului. Farsele făcute după ora prânzului pot fi și ele aducătoare de ghinion.
Să vedem însă care sunt originele acestui obicei. Se presupune că sunt în strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franța anului 1582. Căci în vechiul calendar Anul Nou se sărbătorea în ziua de 1 aprilie și nu la 1 ianuarie. Iar oamenii au avut ceva probleme în a se obișnui cu noul calendar. Și uite așa ziua de 1 aprilie a rămas o zi dedicată farselor.
Deci, astăzi avem liber la păcăleli, până la miezul zilei. Rețineți! Păcăleli, nu minciuni. Căci poate exista o distincție clară între cele două.
Și dacă tot e 1 aprilie, mă gândesc că vă e de ajuns cantitatea de azi a dozei de educație. Vă ajunge cu siguranță și pentru următoarele câteva zile. Păcăleală… vă dau întâlnire și mâine cu educația…
prof. Maria Adriana Nichitean