full screen background image

PRI: Interzicerea sacrificării animalelor (1983)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi ne amintim o realitate a perioadei comuniste din România, care, în prezent, ni se pare o adevărată aberație.

Pe 28 martie 1983, Guvernul supus total președintelui NICOLAE CEAUȘESCU adopta decretul prin care era interzisă sacrificarea animalelor din gospodăriile populației pentru consum propriu.

Concret, țăranii și orășenii care creșteau porci, vaci și oi în propriile gospodării nu mai aveau voie să îi taie pentru hrană, ci erau obligați să îi predea statului.

Ce a impus această măsură?

Așa-numitul contract cu statul a fost introdus deoarece regimul comunist începuse plata datoriei externe și o mare parte a produselor alimentare era trimisă la export.

Dar chiar și așa, mulți români au continuat să se descurce, în sensul că nu declarau toate animalele inspectorilor veterinari care îi controlau.

În acele condiții de tristă amintire, porcii, junincile și oile erau sacrificate noaptea, în șoproane ferite de privirile vecinilor.

Nerespectarea decretului la care ne-am referit a însemnat pentru unii proprietari de animale amenzi drastice sau chiar luni de închisoare, deoarece s-au încăpățânat să mănânce animalele pe care le creșteau în bătătură.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments