full screen background image

PRI: Unirea Basarabiei cu Regatul României (1918)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 27 martie 1918 a însemnat un prim pas în realizarea visului milenar al românilor și anume Marea Unire.

Atunci, Basarabia se unea cu Regatul României, după ce își declarase independența față de Rusia.

Ședința festivă a avut loc la Chișinău, actul unirii stipulând că noroadele singure trebuie să-și hotărască soarta de azi înainte și pentru totdeauna.

Astăzi știm că nu a fost pentru totdeauna, ci până în 1940, când – în urma înțelegerii dintre ADOLF HITLER și IOSIF STALIN – Basarabia a intrat în componența Uniunii Sovietice.

Dar atunci, în 1918, marile puteri europene nu s-au opus unirii, imperiile austro-ungar și rus se dezintegrau, iar elitele nostre politice s-au ridicat la înălțimea vremurilor.

În protocolul semnat cu ocazia unirii se specifica faptul că Basarabia avea să-și păstreze autonomia provincială prin propriul Parlament, numit Sfatul Țării.
Așa s-a scris prima pagină a Marii Uniri, urmată în același an de revenirea Bucovinei la Patria Mamă, pe 28 noiembrie și a Transilvaniei, pe 1 decembrie.
Să nu uităm, toate acestea s-au petrecut în timpul domniei regelui german FERDINAND și a reginei MARIA, de origine britanică.

Așadar, ambii străini, dar deveniți români adevărați prin adopție.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments