full screen background image

PRI: Premiera filmului “Nea Mărin miliardar” (1979)

Pe repede înapoi (PRI) – Iubitorii filmului românesc își amintesc cu siguranță de comedia “Nea Mărin miliardar“, regizată de SERGIU NICOLAESCU.

De ce ne reamintim acest amănunt?

Deoarece, pe 5 februarie 1979, avea loc premiera acestui film, cu AMZA PELLEA în rolul principal.

De fapt, în rolurile principale, deoarece îl juca atât pe olteanul MĂRIN JUVETE, cât și pe omul de afaceri american MARLON JUVETT, ajuns pe litoralul românesc pentru a-și răscumpăra fiica răpită de niște gangsteri total ageamii.

Cei doi ajung să locuiască în același apartament de hotel și, după o serie întreagă de neînțelegeri, fac echipă împotriva bandiților.

În scenariu au fost introduși, pentru condimentare, femeia fatală interpretată de STELA POPESCU, nevasta olteanului JUVETE – DRAGA OLTEANU MATEI și, la final, chiar renumitul locotenent COLUMBO – adică PUIU CĂLINESCU.

Nu povestim acum filmul, e mai indicat să vedeți singuri cum arăta litoralul românesc în urmă cu 40 de ani și cum se distrau turiștii.

“Nea Mărin miliardar” mai are o calitate, cel puțin cantitativă: a fost cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, cu peste 14 milioane de spectatori.
Poate v-ați numărat printre ei!

Sau, dacă nu, nu-i timpul pierdut…

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments