full screen background image

PRI: Marea Britanie părăseşte UE (2020)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 31 ianuarie ne întoarce recent în timp, pentru a rememora un eveniment care a schimbat brusc ordinea europeană și interesele strategice de pe continent.

În anul 2020, Marea Britanie părăsea Uniunea Europeană, după ce timp de 47 de ani a fost un adevărat pilon al acestei organizații.

De fapt, decizia de separare fusese luată în 2017, dar în următorii ani a fost parcursă o perioadă de tranziție.

Ceea ce părea la început doar o ambiție a unor politicieni în căutare de capital electoral s-a transformat, treptat, într-o realitate regretată de o mare parte a populației.

Și asta în condițiile în care britanicii au participat chiar la un referendum pe această temă.

Dar, privind retrospectiv, tentativele de dezlipire de Uniunea Europeană au apărut cu mult timp înainte, încă din anul 1983, căpătând consistență o dată cu trecerea timpului.

Iar în 2017 au fost îndeplinite simultan principalele condiții pentru un asemenea act – premierul DAVID CAMERON a dus o campanie catastrofală pro-UE, în timp ce adepții separării NIGEL FARAGE și BORIS JOHNSON au știut să atragă masele cu tot felul de promisiuni care, ulterior, s-au dovedit fanteziste.

Greșelile strategice și erorile tactice majore din partea adepților Uniunii Europene au dat apă la moară euroscepticilor, aceștia știind să apese pedala populismului și să obțină avantajul hotărâtor.

Astfel, ei au câștigat referendumul cu un procent de 52%.

Sistemul politic a fost schimbat din temelii, dar realitatea ultimilor ani ne arată că Brexitul a avut o influență mai degrabă negativă asupra societății britanice.

Încă un exemplu de cât de dăunătoare poate fi credulitatea cetățenilor în fața manevrelor politicienilor…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments