full screen background image

Îngrijorarea după reducerea fondurilor CNAS

Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate a decis să reducă fondurile alocate asistenţei medicale primare şi asistenţei de ambulator de specialitate cu aproximativ 30%.

În acest context, Colegiul Medicilor Iaşi şi Societatea de Medicină de Familie Iaşi şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu această decizie, precizând că medicina primară este dependentă total de sistemul de asigurări sociale de sănătate, având rolul de a oferi servicii medicale gratuite pacienţilor.

“Scăderea semnificativă a finanțării actuale, care vine pe fondul neachitării serviciilor medicale din centrele de permanență încă din luna octombrie, va accentua subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare, creând premisele reducerii numărului de cabinete medicale și a centrelor de permanență. Acest context nu doar că exercită o presiune injustă asupra profesioniștilor din sănătate, dar și restricționează accesul pacienților la serviciile medicale vitale. Această hotărâre va avea repercusiuni pe termen lung asupra îngrijirii medicale în general în România”, a precizat prof. dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Colegiul Medicilor Iaşi susţine că medicina primară are forţa de muncă cea mai îmbătrânită din întreg corpul medical.

Astfel, se confruntă cu un număr mare de retrageri, iar scăderea veniturilor din medicina de familie şi din ambulatoriul de specialitate va conduce la reducerea numărului de medici care practică în asistenţa prespitalicească.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/01/16/campanie-de-incurajare-a-studentilor-ieseni/

comments

comments