full screen background image

PRI: Lansarea proiectului Wikipedia (2001)

Pe repede înapoi (PRI) – Epoca dezvoltării tehnologice ne prilejuiește o rememorare a unui eveniment petrecut relativ recent, este vorba despre lansarea proiectului Wikipedia.

Pe 15 ianuarie 2001 era propusă, la nivel mondial, o enciclopedie online interactivă bazată pe o idee a informaticianului american JIMMY WALES.

El propunea realizarea unei uriașe baze de date care să cuprindă informații din toate domeniile și care să poată fi completată de către utilizatori.

La început modest, nivelul de alimentare cu informații a crescut continuu, ajungând în prezent să deservească 120 de limbi.

În ceea ce privește proiectul Wikipedia în limba română, acesta a debutat în 2003 și are în prezent peste 400.000 de articole.

Potrivit lui WALES, succesul Wikipedia stă în grupul puternic de contributori din întreaga lume, care mențin standarde ridicate în privința comportamentului, calității și neutralității.

Altfel spus, toți participanții consultă în mod curent pagina de modificări recente și își editează materialele unii altora în mod constant.

Evident, unele articole – mai ales din domeniile politic, economic și religios – sunt puse uneori sub semnul întrebării, dar numărul relativ mic al acestora indică obiectivitatea de fond a Wikipediei.

Dată fiind rapida circulație a informației și dezvoltarea accelerată a informaticii, este greu de spus cu exactitate care va fi următorul pas, dar probabil biblioteca online își va consolida poziția și va pune bazele unor noi modalități de răspândire a cunoștințelor.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments