full screen background image

Focar de gripă aviară la Rădășeni

Direcția Sanitar Veterinară Suceava a confirmat, prin probe de laborator, existența virusului gripei aviare la 10 cadavre de lebede în satul Pocoleni, comuna Rădășeni.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a emis o serie de recomandări pentru populație, deoarece gripa aviară se poate transmite la om prin contact direct cu păsările bolnave si cu cadavrele acestora.

Ca o precauţie, toate produsele provenite de la păsări, inclusiv ouăle, trebuie preparate cu atenţie, prin fierbere sau prăjire.

Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări, iar, în lipsa apei și a săpunului, ștergeți mâinile cu alcool sanitar.

Când preparați hrana, separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.

Nu folosiți același cuțit pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata preparate și nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic.

Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade Celsius.

Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.

După manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/01/08/supraaglomerare-la-u-p-u-a-spitalului-suceava/

comments

comments