full screen background image

DDE: Perfect de imperfecți și-n noul an

Doza de educaţie (DDE) – Nu ne auzirăm anul acesta… Uneori e nevoie de timp mai mult să-ți pui ordine în gânduri, pentru ca mai apoi, la pachet, și emoțiile să vină ordonate în conformitate cu ele, născând apoi cuvintele. Pentru că așa cum știți, orice cuvânt stârnește gânduri, iar gândurile stârnesc la rândul lor emoții. Și-n cele din urmă apar comportamentele ce includ alte cuvinte, dirijate, surprinzător sau nu, de emoții mai mult decât de gânduri. E un carusel din care bine ar fi să reușim să coborâm din când în când pentru tihnă… dar e destul de greu….

Deci, a fost nevoie de timp în care să le aranjez pe toate și-abia acum mi-am făcut curaj să vă fac urările pentru noul an.

M-am tot întrebat care ar fi cele mai potrivite… A fost și anul acesta inflație de urări și de Crăciun, și de an nou, și de Bobotează. Mai mult sau mai puțin creative, mai mult sau mai puțin oneste, livrate la bucată sau engros.

Sincer, nu agreez reacțiile persoanelor care se plâng că primesc mesaje copiate de pe rețele de socializare. Până la urmă și copierea este un efort, așa cum este și alegerea a ceea ce copiezi și transmiți mai departe… și alegerea persoanelor cărora le transmiți mai departe…

De altfel trebuie să recunoaștem că, deși se zice că românul e născut poet, unii dintre noi nu ne pricepem prea mult nici măcar la propoziții simple, iar preluarea unui text inspirat nu e gaură în cer.

Pe de altă parte, recunosc, îmi fac multă plăcere mesajele simple, oneste, clar adresate mie, chiar dacă nu au mai mult de zece cuvinte și nu sunt asezonate cu imagini sugestive.

În consecință… prima întâlnire de an nou fiind, încerc să vă fac în oglindă urările pe care mi le-aș face și mie…

Vă doresc un an în care să aveți mai multe gânduri luminoase! Și luminoase fiind să vă aducă liniște pe interior și îngăduință la exterior.

Pentru că… așa cum am mai spus… vom rămâne și anul acesta cu toții perfect de imperfecți, oricât ne-am strădui.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments