full screen background image

PRI: Este lansată naveta Soyuz 13 (1973)

Pe repede înapoi (PRI) – Data de 18 decembrie va rămâne în istoria recentă printr-o importantă etapă de explorare a Cosmosului.

În anul 1973 era lansată, de pe cosmodronul sovietic de la Baikonur, naveta Soyuz 13, avându-i la bord pe cosmonauții VALENTIN LEBEDEV și PIOTR KLIMUK.

Inovația constructorilor din secolul trecut a fost folosirea panourilor solare pentru creșterea autonomiei energetice a navetei care avea o greutate de 6 tone, evident rezultatele fiind modeste în comparație cu cele din ziua de astăzi.

Dar pionieratul de atunci s-a dovedit de bun augur la nivel mondial.

În plus, naveta avea atașat un modul orbital care a înlocuit echipamentele de andocare inutile. Informațiile oficiale arată că echipajul a măsurat date din atmosferă, a efectuat teste medicale și a recoltat probe cosmice, care ulterior au fost analizate de specialiști.

Misiunea s-a întins pe parcursul a 8 zile, revenirea pe Pământ nefiind ocolită de peripeții.

LEBEDEV și KLIMUK au aterizat într-o furtună de zăpadă, dar au fost recuperați operativ în zona Karaganda din Asia Centrală.

Soyuz 13 avea să fie urmată de alte expediții științifice, semn că explorarea cosmosului devenea un deziderat al întregii omeniri.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments