full screen background image

DDE: Putem supraviețui în mediocritate

Doza de educaţie (DDE) – Au sosit de puțin timp rezultatele de anul acesta la testele PISA. Probabil mulți dintre dumneavoastră sunteți prea puțin interesați de ele și mai mult de ce să puneți pe masa de Crăciun. Doar că ar trebui să ne gândim la faptul că rezultatele de astăzi din educație vor influența în mod clar, ce vor putea pune pe masă copiii noștri, care vor deveni și ei cândva adulți. Iar fără educație… oricât ar strâmba unii din nas… nu avem cum să supraviețuim onorabil ca națiune.

Spuneam că au sosit rezultatele și au fost precum nuielușa Moșului Nicolae aplicată pe partea dorsală a școlii românești… Și oricât de indiferenți am vrea să fim la evaluările astea internaționale, cred totuși că e bine să le luăm în discuție… Ideea este că dacă e să ne luăm după rezultatele la evaluarea internațională a elevilor care este de altfel identică în toate țările, ar cam trebui să lăsăm din nou privirea în jos și să ne ardă nițel obrajii de rușine. Căci România noastră Educată… e de fapt mediocră. Locul 41 sau 48, în funcție de materiile evaluate, e locul ocupat de elevii noștri în șirul celor 81 de țări testate.

Unii ar spune că e chiar bine, având în vedere că nu suntem în coada clasamentului și la urma urmei nu e musai să fim o țară de performeri, când putem fi o țară mediocră… de supraviețuitori. Că doar mereu ne-am comparat cu cel din urma noastră, nu și cu cel ce ne-a luat-o înainte…

Problema însă este că ne ducem constant la vale. Un elev român de 15 ani testat anul acesta, are mult mai puține cunoștințe decât unul de 14 ani testat în anii trecuți…

Sunt multe de spus legat de aceste rezultate… Experții noștri, care s-au întâlnit la minister să analizeze dezastrul, au dat vina în primul rând pe faptul că în România, 1 copil din 5, care a împlinit 4 ani, nu merge la grădiniță, deși cele mai bune rezultate școlare le au adolescenții care au trecut prin educația timpurie. E bine… măcar au împărțit responsabilitatea cel puțin în mod egal între școală și familie.

Doamna ministră însă e optimistă. Spune că rezultatele României la PISA s-au menținut aproximativ la nivelul 2018… Uită însă să precizeze ce înseamnă acest “aproximativ” …

În schimb declară că lucrurile vor merge spre bine, aducând ca argument și acordarea burselor de merit primilor 30% din elevii fiecărei clase… inclusiv celor peste 200 de elevi cu medii sub 2.

E bine, deci… Putem supraviețui până la urmă și în mediocritate… dacă astea ne sunt puterile și gustul…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments