Un alt eveniment cultural de marcă și absolut remarcabil a avut loc astăzi, în cursul dimineții, în amfiteatru Colegiului Naţional “Nicu Gane” Fălticeni, în cadrul manifestărilor “Monica Lovinescu – centenarul nașterii (1923 – 2023)”, ce se desfășoară la Fălticeni, între 16 și 19 noiembrie.
Seria de manifestări este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituție la care director este fălticeneanul Florin – Daniel Șandru, profesor universitar doctor.
Deosebit de interesantă conferința susținută de jurnalistul Liviu Tofan, fost director adjunct al postului Radio Europa Liberă și pasionat realizator de filme documentare, a susţinut conferinţa “Ce a fost Radio Europa Liberă?”.
“Ce a fost Radio Europa Liberă este o poveste lungă. Vom spune, prin cuvinte și imagini (n.r. scurt metraj cu urmele atentatului din februarie 1981, comandat de Ceaușescu și executat de Securitate la sediul postului de radio Europa Liberă), varianta scurtă. Eram Cobra pentru Securitatea comunistă care a vrut să ne distrugă. Eram un colectiv de 40 de oameni.” a spus Liviu Tofan, care a amintit și de câteva cunoscute emisiuni ca “Metronom” sau “Actualitatea românească”.
“Europa Liberă ca singura sursă de informare. Europa Liberă ca un liant social. Europa liberă ca singură formă de libertate în comunism.”, a amintit Tofan.
Conferința a continuat cu o dezbatere, prezente fiind multe personalități culturale, despre ce a fost și mai ales ce a însemnat Radio Europa Liberă, la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni.
În program urmează vernisarea expoziției “Securitatea o numea COBRA”, realizată de IICCMER și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), expoziție ce va avea loc la Biblioteca “Eugen Lovinescu”, dar și lansarea cărții “Ne-au ținut în viață”, autor Liviu Tofan.
Relu Gavril – Ursache
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/11/16/o-intalnire-de-neuitat-la-falticeni/