În perioada 26.10. – 02.11.2023, două cadre didactice ale Școlii Gimnaziale ,,Colonel Constantin Langa”Miroslava au participat în Republica Malta, la primul flux de formare din cadrul proiectului Erasmus+KA122 „Educația incluzivă: un pas către sucCES”, cu numărul 2023-1-RO01-KA122-SCH-000135618.
Cursul intitulat: ,,S.M.I.L.E: Management școlar pentru educația incluzivă. Constituirea unui mediu școlar incluziv” oferit de furnizorul New Horizons din Malta, a avut ca temă incluziunea, o problemă de actualitate a sistemului educațional românesc. Participanții reuniți din țări precum: România, Polonia, Lituania și Finlanda, au fost ajutați să se familiarizeze cu tehnici și strategii de lucru moderne care să asigure includerea și participarea activă a elevilor, indiferent de cerințele lor educaționale, să descopere tehnici și metode de comunicare eficientă cu părinții, dar și cu elevii, evitând obstacolele și greșelile care se fac adesea în comunicare, astfel încât participanții să poată comunica eficient și empatic, să identifice strategii pentru a gestiona grupul de elevi, împreună cu avantajele inerente ale procesului de învățare bazat pe colaborare, să faciliteze accesul facil al elevilor la educația formală și non-formală, astfel încât aceștia să beneficieze de o experiență educativă coerentă și benefică, promovând astfel oportunități egale. Totodată, cadrele didactice au interacționat cu profesori din diferite țări membre ale Uniunii Europene, implicându-se astfel într-o experiență de învățare interculturală, împărtășind idei și dezvoltând o rețea pentru colaborări internaționale viitoare. Mai mult decât atât, și-au îmbogățit competențele de comunicare, pe cele lingvistice, dezvoltându-și astfel vocabularul profesional și promovând pe această cale diversitatea lingvistică extinsă a UE.
Pe durata celor 8 zile, cadrele didactice au participat la o serie de activități variate și captivante, cum ar fi: momente de cunoaștere și socializare cu partenerii din celelalte țări, lecții concentrate pe dezvoltarea abilităților de leadership, explorarea tipurilor de comunicare și identificarea barierelor întâlnite în procesul de comunicare, analiza surselor de conflicte și aplicarea metodelor de prevenire a acestora, familiarizarea cu tehnici și metodologii de învățare non-formală, discuții despre motivare și strategii pentru a asigura incluziunea, abordarea diferențiată a instruirii, și accentul pus pe cultivarea încrederii și a respectului de sine.
Reamintim că acest curs de formare se datorează aprobării Proiectului Erasmus+ KA122 ,,Educația incluzivă: un pas către sucCES”, cu numărul 2023-1-RO01-KA122-SCH-000135618, proiect ce reprezintă rezultatul implicării Școlii Gimnaziale ,,Colonel Constantin Langa”Miroslava, de a asigura accesul tuturor elevilor la o educație de calitate, bazată pe egalitate de șanse și pe incluziunea tuturor elevilor indiferent de cerințele lor educaționale.
Experiența Erasmus+ reunește culturi, transcende timpuri și aduce zâmbete și încântare în inimile tuturor participanților.