full screen background image

Proiect Erasmus+ la Colegiul “Vasile Lovinescu”

La Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni se derulează proiectul Erasmus+ „Ziua de Acțiune pentru Tranziția Energetică”.

Miercuri a fost organizată o întâlnire cu profesorii școlii, interesați de aplicarea, la clasă a acestor materiale și a avut loc o discuție cu reprezentanți ai autorităților locale, despre rolul și implicarea acestora în educarea tinerei generații.

De asemenea, materiale introductive au fost prezentate elevilor, într-o sesiune interactivă de informare-documentare, după cum a precizat profesoara Cristina Buta.

 

 

Obiectivele proiectului sunt:
● implementarea educației pentru dezvoltare durabilă – dotarea profesorilor din cele 4 țări cu un instrument de educație interesantă și inovatoare
● manual complet pentru implementarea unei Zile de Acțiune pentru Tranziția Energetică în școli.
● Formarea de deprinderi elevilor – pentru a acumula cunoştinţe despre climă, energie, mobilitate, transport, IT și pentur a înțelege interrelații complexe
● Motivarea elevilor – Formarea unei conștiințe de sine, pentru a se descoperi pe ei înșiși ca modelatori ai propriului viitor, cu un grad sporit de conștiință civiă și implicare în transformarea societății.
Implementare (activități):
● Elaborarea materialelor pentru Ziua de Acțiune pentru Tranziția Energetică (5 unități de învățare):
– Să pornim la drum! – Know-how privind tranziția energetică
– Să pornim la drum! – Know-how privind mobilitatea și locuirea
– Să ne imaginăm! – Joc de rol pentru a planifica o zonă mai prietenoasă cu mediu (un oraș al viitorului)
– Să ne lansăm! – Prezentarea rezultatelor planificarii urbane
– Gata de acțiune! – Discuție cu autoritățile
● Evaluarea materialelor prin sesiuni de testare în școlile secundare din Austria, Germania, Grecia și România împreună cu factorii de decizie municipali
● Instruirea profesorilor/formatorilor pentru a implementa ETA-Day (Ziua de Acțiune pentru Tranziția Energetică) – prin activități on-line (în limba engleză) și față în față (în fiecare țară participantă)

Rezultate:
● Pachet educațional extins pentru Ziua de Acțiune pentru Tranziția Energetică, cuprinzând:
– module pregătitoare de e-learning (pentru elevi),
– ghid pentru profesori,
– animație și alte videoclipuri educaționale,
– chestionare,
– prezentări gata de folosit in clasă,
– întrebări cheie pentru discuții
– instruire pentru jocul de rol
● Instrument digital ETA-Day pentru planificarea urbană, inclusiv un manual de utilizare
● Site-ul web cu acces gratuit la materialele ETA-Day
● Sesiunile de testare pentru instruirea elevilor
● Instruirea profesorilor/formatorilor prin cursuri de formare față în față și webinarii (on-line)
Toate aceste materiale vor fi complet gratuite, și sevor putea descărca de pe website-ul proiectului.

Durata proiectului este de 2 ani (1 septembrie 2023 – 31 august 2025).

Acesta este un proiect Erasmus – parteneriat de cooperare (acțiunea KA2) cu coordonatori: Multivision din Germania (ONG – furnizor de programe educaționale pentru elevi și pentru educația adulților din Hamburg), parteneri: akaryon, companie (IMM) specializată în dofturi educaționale cu tematica legată de sustenabilitate, 50 Gymnasio Karditsas (Grecia) școală de tip secundar inferior (elevi de 12-15 ani) din Karditsa, și Colegiul „Vasile Lovinescu”.

În România s-a organizat, între 6-8 noiembrie, prima întâlnire față în față a partenerilor (au avut loc întâlniri on-line lunare). S-a discutat structura materialelor de elaborat, distribuirea sarcinilor și termenele – limită, implicarea elevilor, profesorilor și a comunităților locale. A fost organizată o întâlnire cu profesorii școlii, interesați de aplicarea, pe viitor, la clasă a acestor materiale. A avut loc și o discuție cu reprezentanți ai autorităților locale, despre rolul și implicarea acestora în educarea tinerei generații. De asemenea, materiale introductive au fost prezentate elevilor, într-o sesiune interactivă de informare-documentare. Concluziile opiniilor formulate de elevi vor fi folosite pentru etapa de testare a materialelor.

Întâlniri transnaționale de proiect au loc în noiembrie 2023 – România, septembrie 2024 – Austria şi aprilie 2025 – Germania.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/11/07/lucrari-la-sala-polivalenta-din-suceava/

comments

comments