full screen background image

PRI: Începe revoluţia bolşevică (1917)

Pe repede înapoi (PRI) – Istoria mondială a cunoscut un moment de adevărată cotitură într-o zi de 6 noiembrie, mai exact în anul 1917.

Atunci începea, în Rusia, revoluția bolșevică, un proces de durată care a schimbat din temelii parcursul celui mai mare stat din lume, dar și a celor din jur, inclusiv România.

Această revoluție a fost, în fapt, o lovitură de stat prin care trupele conduse de VLADIMIR ILICI LENIN au înlăturat de la putere Guvernul țarist, pe care-l acuzau de lipsă de viziune în primul război mondial și îl făceau răspunzător pentru condițiile tot mai grele de trai ale populației.

Gărzile comuniste au preluat controlul asupra principalelor instituții și a căilor de comunicații din capitala Petrograd – astăzi Sankt Petersburg.

În pofida propagandei din perioada comunistă – când s-a spus că luptătorii lui LENIN au purtat lupte crâncene cu armatele loiale Guvernului – adevărul istoric este că opoziția acestora din urmă a fost nesemnificativă, astfel încât transferul de putere s-a făcut într-o singură zi, fără multă vărsare de sânge.

Criza profundă prin care trecea societatea rusă a permis propagarea eficientă a ideilor lui LENIN de egalitate socială, dezvoltare economică, dreptate juridică și luptă revoluționară.

Urmarea a fost că succesul bolșevicilor în Uniunea Sovietică a dus la consolidarea ideologiei comuniste, urmată de exportarea acesteia în țările Europei de Est, ale Asiei, Africii și Americii de Sud.

Liderii sovietici au căutat astfel să-și extindă și să-și consolideze zonele de influență, metodele folosite cu precădere fiind cele violente.

Tocmai de aceea putem concluziona că 6 noiembrie 1917 a marcat debutul unui ciclu istoric care avea să modifice total ordinea mondială pentru generații întregi.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments