full screen background image

Gripă aviară la lebede, pe lacul Bâtca Doamnei

Virusul H5N1 al gripei aviare a fost confirmat la două lebede decedate de pe lacul Bâtca Doamnei din Piatra-Neamț.

Informația a fost transmisă de către reprezentanții Prefecturii Neamț.

Autoritățile au impus măsuri stricte, inclusiv interdicții de circulație și organizare de evenimente, pentru prevenirea răspândirii virusului și protejarea populației și a animalelor.

În urma analizelor recente efectuate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a confirmat prezența virusului influenței aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanțu, Municipiul Piatra Neamț.

Aceasta confirmare adaugă un nou caz la cele 7 cazuri diagnosticate în anul 2023.

Ca măsură imediată, s-a stabilit modificarea zonei de restricție sanitară veterinară, cu o rază minimă de 10 km,

Se instituie o serie de măsuri preventive, printre care:
– Interdicția circulației păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale și din cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate.
– Interdicția organizării de târguri, piețe și alte activități ce implică colectarea și dispersarea păsărilor domestice sau captive.
– Restricționarea vânării și eliberării păsărilor de vânat din captivitate, precum și a hrănirii păsărilor sălbatice.

În zona afectată, se va limita accesul la activități sportive și recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei și cursul râului Bistrița.

Vor fi organizate și campanii de informare cu privire la măsurile de biosecuritate și monitorizări regulate ale efectivelor de păsări sălbatice și domestice.

În perioada 2022- 2023, au fost identificate în zona lacului Bâtca Doamnei și pe cursul râului Bistrița 43 de lebede care în urma analizelor au fost confirmate ca fiind purtătoare ale virusului influenței aviare înalt patogene H5N1.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/11/03/atentie-la-inselaciunile-din-mediul-online/

comments

comments