full screen background image

Protest pentru salarii la Casa Județeană de Pensii

Functionarii publici si personalul contractual  din cadrul Casei Judetene de  Pensii Botosani, au hotarat cu o  majoritate , adoptarea  unei forme de protest in data de 26.10.2023, ora. 10.00,  fata de parcursul legislativ al proiectului de lege  privind completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul in care ,” personalul  caselor teritoriale de pensii sa beneficiaze, prin asimilare, de aceleasi drepturi salariale ca si personalul din  cadrul CNPP, stabilite  potrivit legislatiei  privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”.

Acest proiect de lege a primit aviz negativ din partea Guvernului Romaniei iar la Senat acest proiect a fost respins, urmand sa intre si in dezbaterea Camerei Deputatilor.

“Aratam ca, intentia noastra nu a fost  aceea de a perturba  activitatea curenta (nu s-a intrerupt activitatea de relatii cu publicul si nici activitatea interna),  si nu intentionam sa prejudiciem  in niciun fel interesele beneficiarilor nostri , ci doar sa ne facem auzite   nemultumirile, cu privire la lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivat  si nediscriminatoriu , care a condus la o situatie inacceptabila astazi ,la nivel de case teritoriale de  pensii.

Ceilalți functionari publici  cu aceeasi incadrare, din cadrul altor ministere, beneficiaza de salarii nete  mai mari  cu 1000 lei – 3000 lei decat ale celor din Ministerul Muncii- casele teritoriale de pensii,   salarii stabilite  in baza aceleiasi legi, respectiv Legea 153/2017  privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Acestea ar fi  obtinut prin Hotarari de Guvern/ Ordonante de urgenata sau Ordin de ministru,  asimilarea salariilor la  nivel central, de minister sau agentie dupa caz (Ministrul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, etc).

La nivel local chiar si cei din adminstratia locala sau judeteana, au salarii net superioare, in conditiile in care detin tot  calitatea de functionari publici.

Nemultumirile noastre, cu privire la drepturile salariale,  sunt cunoscute. Desi  ne-a fost recunoscuta munca si efortul sustinut, depus in activitatea zilnica pentru respecarea termenelor legale in raport de volumul mare de activitate, nu s-a luat nici o masura privind majorarea drepturilor salarile, iar cand in final s-a initiat un proiect de lege, acesta este respins.

Aratam ca nu toti bugetarii au salarii nesimtite, drepturile noastre salariale fiind  nemodificate de aproximativ 7 ani, iar in curand vom ajunge sa primim salarii la nivelul salariului minim brut pe economie, acesta fiind anual majorat iar ale noastre ramanand nemodificate. Nu dorim decat salarii decente in raport de munca pe care o depunem. “ transmite coleectiivul CJP Botoșani.

 Salariații CJP solicită:  :

-Respectarea principiilor sistemului de salarizarizare a personalului platit din fonduri publice prin – -alinierea, într-o primă etapă, a veniturilor salariale la nivelul celor de la Casa Națională de Pensii Publice și eliminarea inechităților salariale atât în cadrul ”Administrației”, cât și față de celelalte familii ocupaționale, situații existente în mod evident, din moment ce chiar și numai la nivelul compartimentelor cu ”activități comune” din cadrul instituțiilor publice (Financiar/Contabilitate, Resurse Umane, Informatică, Juridic, Achizițiietc), există diferențe salariale și de 100% (venituri salariale duble în unele instituții față de altele).

Ei mai cer respectarea prevederilor legale din Codul Administrativ privind cariera funcționarilor publici, precum și redactarea noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pe baza unor analize complete și corecte a activităților desfășurate.

În prezent, cei 3.500 de angajași ai caselor teritoriale de pensii administrează poate cel mai mare și complex sistem informatic și informational (aprox. 10.000.000 de asigurați și pensionari/lunar + un sistem legislativ, care se întinde pe zeci de ani).

Vă recomandăm să citiți și:

Drogul, calea spre infern!”- mărturia unui fost consumator

comments

comments