full screen background image

Profesorii vor primi cardul pentru prima didactică

Profesorii din Neamț vor primi, și ei, cardurile pentru prima didactică.

Cardurile pentru prima de 1.500 de lei pentru profesori sunt distribuite prin Poșta Română.

Urmează ca acestea să fie alimentate de guvern, iar cadrele didactice să poată folosi sumele convenite la greva generală a Educației, declanșată în 22 mai.

Practic, va fi conceput un ghid care va centraliza toți pașii pe care profesorii trebuie să-i respecte pentru a putea cheltui prima profesională.

Într-o informare transmisă sindicaliștilor, miercuri, 25 octombrie, la ”Ministerul Educației a avut loc o nouă întâlnire tehnică pentru a se discuta ghidul pentru cheltuirea acestor fonduri”.

Situația a fost discutată de sindicatele din învățămțnt cu reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Modalitatea de decontare a primelor profesionale a fost publicată prin ordinul 3956 publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2023 și anunță că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1500 de lei.

Normativele în vigoare mai stabilesc și ce cheltuieli se pot face din cei 1500 de lei net: legate de cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.

Este vorba despre cheltuieli pentru echipamente IT, cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.

Un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/10/25/doua-zone-montane-vor-fi-curatate-de-deseuri/

comments

comments