full screen background image

PRI: Rezolvarea Marii teoreme a lui Fermat (1994)

Pe repede înapoi (PRI) – Lumea matematicii cunoștea o schimbare importantă într-o zi de 26 octombrie la sfârșitul secolului trecut, asupra căreia ne îndreptăm astăzi atenția.

În anul 1994, matematicianul englez ANDREW WILES de la Universitatea Oxford anunța rezolvarea Marii teoreme a lui Fermat, referitoare la teoria numerelor.

Teorema respectivă fusese enunțată de PIERRE DE FERMAT cu 3 secole și jumătate înainte: ecuația x la puterea n + y la puterea n = z la puterea n nu are soluții dacă n mai mare de 2 este număr natural, iar x, y și z sunt numere întregi nenule.

Evident, nu vom detalia acum demonstrația matematică, ci vom aminti că matematicianul englez își făcuse un adevărat crez în viață din a demonstra teorema.

Timp de 7 ani el a încercat numeroase variante, iar insuccesele nu l-au timorat, ci din contra, l-au făcut să lucreze cu și mai mare determinare.

Așa se face că, pe 26 octombrie 1994, ANDREW WILES dădea demonstrația completă a teoremei, punând capăt unui mister matematic care părea imposibil de deslușit.

Specialiștii care se ocupă zilnic cu calcule complicate au fost de acord că demonstrația nu numai că a rezolvat cea mai celebră problemă matematică, dar a stabilit și legături adânci între domenii aparent îndepărtate ale acestei științe.

Iar cei mai prozaici au spus chiar că rezolvarea Marii teoreme a lui Fermat a fost o pasionantă saga despre curaj, eforturi intelectuale, șiretenie și tragedie.

Să mai spună cineva că printre matematicieni nu sunt și oameni capabili de finețe lexicală…

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/25/pri-microsoft-lanseaza-windows-xp-2001/

comments

comments