full screen background image

PRI: Microsoft lansează Windows XP (2001)

Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 25 octombrie are o relevanță anume pentru dezvoltarea tehnologică a acestui secol.

Și asta deoarece, în anul 2001, compania americană Microsoft lansa Windows XP, un sistem de operare destinat calculatoarelor personale și centrelor media.

Cel mai mare producător de software din lume scotea pe piață un produs net superior și mult mai fiabil în comparație cu vechile versiuni Windows Me și Windows 2000.

Așa cum era de așteptat, Windows XP a fost bine primit de clienți, în numai 3 luni fiind vândute aproximativ 400 de milioane de exemplare.

Cele mai circulate versiuni au fost Windows XP Home Edition, creat pentru utilizatorii care lucrau la domiciliu și Windows XP Professional Edition, care avea facilități adiționale, ca de exemplu suportul pentru domeniile Windows Server sau 2 procesoare fizice.

Totuși, pe de altă parte, Windows XP a fost criticat de către specialiști pentru vulnerabilitățile legate de securitatea prelucrării datelor, pentru integrarea prea strânsă a aplicațiilor și pentru aspecte legate de interfața implicită a spațiului de lucru.

Ca un element de culoare, literele XP din denumirea sistemului lansat pe 25 octombrie 2001 vin de la cuvântul englez experience, adică experiență.

Într-adevăr, o mare calitate a producătorului, care continuă pe aceeași linie și în prezent!

Bogdan Diaconiţa

comments

comments