full screen background image

Ziua Reformei, marcată la Biserica Lutherană Confesională “Sfânta Treime” Suceava

Ziua Reformei va fi sărbătorită la Suceava, pe 29 octombrie 2023, la Biserica Lutherană Confesională “Sfânta Treime”, str. Armenească nr. 14, clădirea Bisericii Evanghelice Lutherane

Context istoric

Reforma Lutherană debutează în toamna anului 1517, când un călugar augustinian pe nume Martin Luther doreşte să deschidă un dialog cu fraţii săi
de credinţă din biserica medievală, pironind un document cu 95 de articole pe uşa catedralei din oraşul Wittenberg, Germania.

Obiecţia sa principală avea de-a face cu situaţia deplorabilă a Bisericii medievale, mai precis corupţia din sânul Bisericii, goana după avere şi abuzurile ce ţineau de colectarea banilor de la o populaţie şi aşa saracă, bolnavă şi împovărată de vremuri.

Argumentele prelaţilor Bisericii medievale erau inadmisibile pentru tânarul călugar Martin Luther: mântuirea sufletului ajunsese a fi o afacere, o afacere pe bani foarte mulţi, din care cei bogaţi din biserică profitau de cei sărmani, justificându-şi în acelaşi timp practicile prin minciuna că donând bani către Biserică se pot căştiga merite înaintea atotputernicului Dumnezeu.

Deşi intentiile tânărului Luther au fost de a porni un dialog, el a fost respins categoric de catre autorităţile bisericeşti avare şi corupte, acesta fiind judecat şi îndepărtat din orice funcţie bisericească, fiind nevoit să se ascundă pentru a-şi salva viaţa.

Tăria lui Luther a stat în faptul că argumentele sale erau fondate pe învăţăturile Sfintelor Scripturi, iar din acest motiv el a devenit o persoană cunoscută în ţara sa natala, populaţia de rând, dar şi o parte considerabilă din nobilime aderând la această noua mişcare numita Reformă, pe care Martin Luther a pus-o în mişcare.

Diferenţele dintre biserica medievală şi această nouă mişcare fiind insurmontabile, Reforma a dat naştere Bisericii Creştine Lutherane, ce până în ziua de astăzi poartă numele omului de care Dumnezeu S-a folosit pentru a returna oamenilor ce trebuia sa fie a lor din totdeauna: Cuvântul lui Dumnezeu.

Reforma bisericii constă în modificari aduse închinării, oamenii nu mai erau forţaţi să asculte sfânta liturghie în limba latină (sau greacă), ci erau îndemnaţi să se închine în limba lor natală, iar preoţii trebuia să îşi ia în serios chemarea ce le-a fost făcută de a sluji poporului, ei putând fi traşi la răspundere de către acesta.

Biblia este tradusă în limba poporului, iar accesul nu mai este oprit pentru omul de rând. Din contra, oamenii sunt încurajaţi să îşi cunoască Dumnezeul citind paginile Scripturii

Urmări

Germania se dezvoltă, având o mentalitate schimbată.

Citat Martin Luther: “un pantofar creştin nu îşi ia in serios vocaţia de pantofar punând cruci pe papucii pe care îi face, ci făcând pantofi de calitate”.

Apare doctrina vocaţiei: meseria fiecărui om poartă cu sine o cinste, fiind binecuvântată de catre Dumnezeu atunci când este făcuta bine.

Artele nu mai sunt sub hegemonia Bisericii: se dezvoltă muzica îndeosebi, dar şi artele plastice.

Cel mai important: oamenii află că Dumnezeu este un Tată iubitor şi nu un judecător aspru; Îl iubesc pe Dumnezeu şi îşi iau în serios credinţa. Aud pentru prima dată Evanghelia: în ciuda neputinţelor şi păcatelor omului, Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos şi-a dat viaţa pe cruce, pentru ca oricine crede să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

“Ne dorim să rămânem credincioşi lui Dumnezeu în a fi un refugiu pentru cei împovăraţi şi în a predica aşa cum se cuvine Legea şi Evanghelia. Anul acesta sărbătorim Ziua Reformei la 29 octombrie, de la ora 11, oricine este binevenit a se alatura nouă.”, transmite Biserica Lutherană Confesională “Sfânta Treime” din Suceava, parohie ce îşi desfasoară activitatea în Biserica Evanghelică Lutherană din Suceava ce aparţine comunităţii germane, str. Armenească, nr. 14.

Program

– ora 11: Sfânta Liturghie
– ora 12:15 recital susţinut de către Cvartetul Royal: Letiţia Franciuc (flaut), Ciprian Constandache (vioară), Andreea Petruneac (violă), Angelica Banea (violoncel)

Pe durata evenimentului, în biserică va avea loc şi o miniexpoziţie de grafică a elevilor Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonaţi de prof. Iulian Asimionesei.

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/10/24/12-poduri-din-judetul-suceava-in-stare-critica/

comments

comments