Fac ce fac și în ultima vreme îmi îndrept atenția spre alimentație. Cea corectă, ideal de a fi practicată. Și-mi spun că acest lucru se întâmplă tocmai pentru că în ultimul timp nu sunt un chiar atât de bun practician. Dar fac rezerve de informație, precum gospodinele toamna prin cămări, în speranța că atunci când voi fi mai disciplinată, teoria îmi va fi de folos.
Așa că mai adaug la colecția mea de informații o listă cu zece alimente ce ar putea spori funcționarea bună a organismului și-mi zic că le voi include pe lista de cumpărături de astăzi.
Primul e tonul, ce conține 69% din necesarul de vitamina B6, cea care în cantități reduse în organism, poate duce la depresie. Privind spre copii, țin cont și de faptul că specialiștii spun că poate preveni și ameliora simptomele ADHD-ului.
Continui cu alimentul favorit al lui Popeye. Care, deși nu-mi crește dimensiunile bicepșilor instant, cum o făcea în îndrăgitul desen animat al copilăriei mele, îmi poate îmbunătăți capacitatea de învățare și-mi protejează creierul de stresul oxidativ, cel care conduce la oboseala cronică. Și-am mare nevoie de asta în ultima vreme…
Tot cu gândul la funcționarea mai bună a creierului adaug pe listă iaurtul grecesc. Cel ce poate să-mi mobilizeze creierul dar și corpul, prin substanța pe care o conține. Unde mai pui că mă ajută să fiu subțire și fericită.
Iar dacă primele alimente mă fac să cred că mă voi ridica flămândă de la masă, adaug și carnea de vită. Cea care îmi asigură și necesarul de fier în organism și m-ar putea face să mă descurc mai bine cu sarcinile mentale.
Fac ce fac și gândul e de a-mi îmbunătăți activitatea mentală. Și cum starea de bine e cea care mă stimulează mental, zic să pun pe listă și ceva de ronțăit atunci când urmăresc un film interesant. Nucile pecan, semințele de floarea soarelui și afinele. Nucile îmi sunt de trebuință pentru a-mi spori capacitatea de memorare, semințele, în cantități rezonabile, mă pot ajuta să dorm mai bine, iar afinele ar putea chiar să ajute la înmulțirea celulelor creierului, din zona responsabilă din nou, cu memoria.
Mi-ar trebui și cerealele la micul dejun pentru un flux sanguin mai bun în creier și o mână de semințe de in de strecurat în salată, ca să pot procesa mai bine informațiile senzoriale.
Iar pentru hidratare, normal că voi pune pe listă ceaiul verde. Îmi va spori capacitatea de concentrare și va lupta împortiva epuizării mentale.
După modul în care mi-am întocmit lista de cumpărături ai putea zice că preocuparea mea e legată clar de funcționarea creierului. Iar această preocupare ar putea trada faptul că am identificat o nevoie de ajuor în această zonă.
Îmi asum nevoia, îmi pun lista în poșetă și pornesc la cumpărături. Chiar dacă le voi așeza în dulap și nu le voi consuma pe toate în perioada umătoare, le voi avea la îndemână în caz de nevoie.
Așa cum este și educaţia. Veșnic la îndemână, doar uneori amânată.
prof. Maria Adriana Nichitean