full screen background image

Doza de educaţie: O mai dai… o mai iei…

Doza de educaţie (DDE) – Anul acesta pare că generozitatea Ministerului Educației dă pe dinafară, în ceea ce privește banii alocați încurajării educației de calitate.

Nu vă gândiți la profesori și salarii mărite în dreptul lor, căci nu e despre asta. Și nici nu cred că va fi în fapt prea devreme. Tocmai ce a declarat doamna ministră… „Chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, (…) trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”… Deci nu are cum să fie despre fapte, când vine vorba de salariile mărite ale profesorilor, având în vedere că nu e vorba nici măcar de cuvinte în aceeași problemă, ci doar de căutare de soluții.

Deci… Generozitatea nu este în dreptul profesorilor, ci în dreptul elevilor. Doamne ajută! zic. E despre bursele de merit care se alocă elevilor anul acesta. 30% dintre elevii unei clase vor primi ceva bănuți, indiferent de media pe care au obținut-o la finele anului școlar trecut, doar să fie primii în clasă. Chiar așa! Ați auzit bine! Chiar și cu media 5 dacă a terminat, dacă este în primii 30% din clasă, elevul va primi bursă de merit.

Unii părinți de elevi care se străduie să acorde ceva importanță studiului, probabil vor fi puțin enervați de felul acesta de manifestare a generozității. Și drept să spun nici mie nu-mi sună chiar atât de bine „bursă de merit” având în vedere că o poate obține oricine, dacă are o medie în prima treime a clasei, indiferent care ar fi ea. Mi-ar fi sunat mai bine în ureche „bursă de studii” sau „bursă pentru perseverență”…

Dar să nu ne mai încurcăm atât în denumiri! Doamna ministră consideră că doar așa se poate încuraja creșterea interesului pentru învățătură, încurajând fiecare elev să învețe după cât și cum poate, doar să-și doreaască mai mult decât ieri.

Eu sunt de acord în totalitate cu deviza aceasta, de a te compara cu tine însuți și de a încerca să fii astăzi mai bun decât ieri în comparație cu propria persoană, dar mi-ar fi plăcut ca regulile să nu se schimbe acum. Mi-ar fi plăcut ca acum doar să se anunțe regulile valabile pentru anul viitor, astfel încât să pot spera că promisiunea unei burse de merit în cazul unui elev care nu a rupt cartea mai deloc, îi va da aripi în a se strădui maim ult în viitor, pentru a fi în primii 30%.

Asta e! Anul acesta e pe bogăție și mărinimie… Îmi și imaginez zâmbetul satisfăcut al unui elev de liceu, care nu a învățat tot anul, dar care nițel mai isteț decât colegii lui a reușit să aibă o medie de 6, top 3 în clasa lui… Sper însă că molipsit de mărinimia ministerului, îi va da un suc și prietenului elev la un liceu de elită, unde media 9 e în ultimele 60% medii din clasă… și care a rămas doar să bată din buze anul acesta.

Hai că nu e chiar așa de rău… Vorba elevilor: O mai dai… o mai iei…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments