full screen background image

PRI: Primul chinez în spaţiu (2008)

Pe repede înapoi (PRI) – Zborurile cosmice au atras dintotdeauna nu numai datorită dorinței de explorare a necunoscutului, ci și prin neprevăzut, iar astăzi avem un exemplu.

Pe 27 septembrie 2008, astronautul chinez ZHAI ZHIGANG devenea primul om din țara sa care ieșea efectiv în spațiu.

Evenimentul a fost posibil datorită dezvoltării rapide a proiectului sondei spațiale Shenzhou 7, în fapt o strategie a Chinei de a intra în rândul statelor cu influență în acest domeniu.

Echipajul a fost format din 3 cosmonauți, căpitan fiind ZHIGANG, lui revenindu-i și onoarea de a părăsi capsula spațială și de a pluti în spațiu aproximativ 15 minute.

În tot acest timp, a fluturat steagul chinez și s-a deplasat pe un traseu limitat, în jurul hubloului principal, ancorat cu un cablu de siguranță.

“Salut poporul chinez și oamenii din întreaga lume” – au fost singurele sale cuvinte pe care Guvernul comunist le-a permis făcute publice.

În schimb, același Guvern a asigurat o imensă popularizare evenimentului, toate televiziunile chineze fiind obligate să-l transmită în direct.

Deși, inițial, ieșirea în spațiu trebuia să dureze 25 de minute, aceasta a fost scurtată, fără a se oferi explicații oficiale.

Misiunea Shenzhou 7 a durat 3 zile, după care nava spațială a aterizat, în siguranță, în centrul Mongoliei.

În încheiere, să mai spunem că Shenzhou se traduce prin Ținutul Divin.

E și aceasta o modalitate de a sugera că spațiul cosmic trebuie protejat de greșelile făcute de oameni pe Pământ!

Bogdan Diaconiţa

comments

comments