full screen background image

“Muzică și Istorie în Țara Fagilor”, la Rădăuţi

Proiectul cultural “Muzică și Istorie în Țara Fagilor” va debuta pe data de 27 septembrie, de la ora 18, cu spectacolul “Pop… la Hipodrom”, care îi va avea ca protagoniști pe Simona Șerban și membrii Orchestrei “Florile Bucovinei” din cadrul Casei de Cultură Rădăuți, dirijate de Adrian Șerban.

Herghelia Rădăuți va deveni, pentru o seară, un tărâm mirific în care vor răsuna șlagărele vechi românești.

Cu o tradiție de peste 200 de ani în creșterea cabalinelor de rasă, cât și în sportul ecvestru, Herghelia Rădăuți este renumită, în zilele noastre, pentru creșterea cailor din rasa Shagya.

Simona Şerban a urmat cursurile de canto – muzică ușoară și chitară clasică din cadrul Clubului Copiilor și Elevilor din Rădăuți, sub îndrumarea domnului profesor Mihai Lungoci. În calitate de solist vocal al Ansamblului Folcloric ,,Ciobănașul” de la Clubul Copiilor și Elevilor Rădăuți și solist de muzică ușoară a participat la diferite concursuri și festivaluri din țară, dar și din străinătate, abordând atât piese ale compozitorilor români, cât și piese din repertoriul internațional.

A fost solist vocal în formații de muzică ușoară precum Sirius, Lira, Lyric Band și Megathon Band. După absolvirea cursurilor universitare, nivel licență, în cadrul Universității ,,Spiru Haret” din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Engleză-Spaniolă, a revenit la Rădăuți, unde a legat o strânsă colaborare, ca voluntar, în cadrul Ansamblului Artistic ,,Florile Bucovinei” al Casei de Cultură Rădăuți, alături de care, ca solist vocal, a urcat pe numeroase scene din țară și din străinătate.

Orchestra “Florile Bucovinei” Rădăuți este o orchestră de amatori, voluntari, în special tineri, care funcționează pe lângă Ansamblul Artistic ,,Florile Bucovinei” al Casei de Cultură Rădăuți. Încă de la momentul înființării sale, din anul 1980 și până în prezent, ansamblul a scos la iveală mai multe generații de dansatori, soliști vocali și instrumentiști.

Aflată din anul 2014 sub conducerea dirijorului Adrian Şerban, absolvent al Școlii Populare de Artă “Ion Irimescu” din Suceava la secția “Instrumente tradiționale de suflat”, specializarea “Trompetă”, precum și al Universității “Spiru Haret”, secția “Pedagogie Muzicală”, orchestra a funcționat ca atelier de inițiere în tainele diverselor instrumente muzicale, clasice, moderne și tradiționale, pentru copiii și tinerii din Rădăuți și din împrejurimi, crescând generații întregi de instrumentiști, fiind, în același timp, o adevărată pepinieră pentru școlile cu profil muzical din țară. Laureați ai numeroaselor festivaluri, atât din țară, cât și din străinătate, membrii Orchestrei ,,Florile Bucovinei” au reprezentat cu cinste țara noastră pe scene din Bulgaria, Turcia, Germania, Polonia, Ungaria, Italia, Ucraina, Serbia, Algeria, Emiratele Arabe Unite și Cipru.

Spectacolul va fi prezentat de Loredana Baltazar ( muzicolog) și Daniel Hrenciuc ( istoric).

Accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile!

“Muzică și Istorie în Țara Fagilor” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național (AFCN) şi este organizat de Casa de Cultură Rădăuţi, împreună cu următorii parteneri: Herghelia Rădăuţi, Judecătoria Rădăuţi, Sinagoga Mare Rădăuţi – Asociaţia Comunitatea Evreilor Rădăuţi. Muzeul Etnografic “Samuil şi Eugenia Ioneţ”, fiind susţinut de Expo Moto Bucovina şi Primăria Rădăuţi.

 

comments

comments