Botoșaniul a găzduit, astăzi, festivitatea de închidere a celei de-a XIV-a ediții a Taberelor „ARC” 2023.
Inițiat și susținut de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi cu Agenţia Naţională pentru Sport, proiectul a oferit unui număr de peste 5.000 de copii și profesori români din diaspora și comunitățile istorice să se reconecteze cu România.
Taberele ARC au fost organizate, pe parcursul verii, înserii de câte șapte zile, în Centrele de Agrement de la Sângeorz-Băi – judeţul Bistriţa-Năsăud, Codrii de Aramă – judeţul Botoşani, Săcelu – judeţul Gorj, Căprioara – judeţul Hunedoara, Oglinzi – judeţul Neamţ, Sulina – judeţul Tulcea.
Copiii românilor din afara granițelor au redescoperit România, participând la o serie de activități prin care și-au exersat abilitățile de comunicare în limba română și și-au îmbogățit cunoștințele de cultură și civilizație românească.
Programul s-a desfășurat anul acesta timp de opt săptămâni, în care elevi și tineri români din 24 de state ale lumii (Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Iordania, Israel, Kazahstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina, Ungaria) au participat la atelierele organizate de profesori și voluntari din județele gazdă.
În plus, participanții la tabere s-au bucurat de excursii la obiectivele culturale și turistice din zonele taberelor și s-au conectat într-o singură comunitate.
Ediția din acest an s-a desfășurat sub egida marii personalități a istoricului Dimitrie Onciul.
Festivitatea de închidere a avut loc în prezența mai multor autorități județene și centrale din țară și de peste hotare, și ai Biserici Ordodoxe Române. Între aceștia, Gheorghe Florin Cârciu, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion și ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, care a propus ca în ediţiile viitoare ale taberelor să fie incluşi copiii instituţionalizaţi, pentru rolul taberelor este acela de integrare.
Vă recomandăm să citiți și:
Ministrul Familiei, vizită inopinată în centrele din Botoșani